Fons 3-404 - Antoni Badrinas

Original Objecte digital not accessible

Codi de referència

ES MDB 3-404

Títol

Antoni Badrinas

Data(es)

  • 1903 / 1964 (Creació)
  • 1908 / 1964 (Agregació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

1.342 Dibuixos; 477 positius fotogràfics; 4 retalls de premsa; 5 documents textuals; 1 targeta; 7 imatges impreses (3,65 m.)

Nom del productor

(1882 /1969)

Història biogràfica

Antoni Badrinas i Escudé (Terrassa, 1882 - Barcelona, 1969), nascut en una família d’industrials del sector tèxtil de Terrassa, va ser moblista, decorador, pintor i galerista. Va estudiar a l'Escola de Belles Arts de Barcelona i a l’Escola d'Arts i Oficis de Dresde (1908-1914). Casat amb Montserrat Vancells i Amat, filla del pintor Joaquim Vancells.

Com a decorador i moblista s’establí a Barcelona el 1920, creant un taller d'ebenisteria al carrer Neptú l'any 1921, i un altre al carrer Sèneca de Barcelona l’any 1930. L'any 1928 va obrir una botiga de mobles i sala d’exposicions a l’avinguda Diagonal, número 460, que restà oberta fins el 1937. Aquest any, durant la Guerra Civil, li va ser embargada la botiga i els dos tallers no es van tornar a obrir.

Badrinas va col·laborar amb artistes com Josep Obiols, que feia els dibuixos per a les aplicacions amb marqueteria, el tapisser Tomàs Aymat, el ceramista Josep Aragay o el pintor Joaquim Vancells. També va utilitzar les teles de Dufy en els seus projectes decoratius.

En la seva faceta com a moblista va executar principalment projectes de mobiliari i decoració d’interiors per a habitatges particulars i també per a locals comercials, d'empreses i d’institucions. Destaca la realització del mobiliari de la casa Sol i Mar de Caldetes, de la Sala de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona (1929), la decoració de la botiga El Dique Flotante el 1930 (Premi Anual de l’Ajuntament de Barcelona) o del Gran Casino del Foment a Terrassa (1939).

L’obra d’Antoni Badrinas va ser present en nombroses exposicions i va guanyar diversos premis. L’any 1923, juntament amb l’arquitecte Lluís Bonet Garí, va participar a l’Exposició Internacional del Moble i la Decoració d’Interiors. El seu projecte va ser seleccionat pel FAD formant part de la secció “Mobiliari i decoració de la llar humil”.

El 1925 va participar a l’Exposició Internacional d’Arts Decoratives i Industrials Modernes de París, juntament amb el FAD, on va obtenir una medalla. A l’Exposició Universal de Barcelona de 1929 va estar present en el Saló d’Artistes Reunits, exposant dos mobles. També en el 1er Saló d’Artistes Decoradors del FAD el 1936; i l’any 1947 a l’Exposición Nacional de Artes Decorativas, a Madrid, on guanyà una medalla a la secció d’Artes del Hogar.

Va ser el promotor i el primer president del Gremi d’Artistes de Terrassa, fundat l’any 1914, i composat per un grup plural d’artistes i professionals relacionats amb l’art.

Institució arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

El fons Antoni Badrinas custodiat pel Museu del Disseny de Barcelona s'ha constituit a partir de dos aportacions: els esbossos de projectes van ser donats al Museu de les Arts Decoratives de Barcelona l'any 2006 per la família Badrinas Vancells, descendents d'Antoni Badrinas Escudé. Les fotografies del mostrari de mobles van ser adquirides pel Museu d'Arts Decoratives de Barcelona l'any 2007.

Abast i contingut

El fons comprèn la documentació generada per Antoni Badrinas en la seva activitat com a moblista i decorador.

Com a moblista, inclou dues tipologies principals de documents: un conjunt de 1.339 dibuixos, fonamentalment d’esbossos de mobles i projectes de decoració, i 451 fotografies de les seves realitzacions.

Els dibuixos constitueixen els esbossos preparatoris per a la creació de mobles. Contenen la vista a escala del moble amb els seus detalls i, en alguns casos, informació contextual, com el nom del client, el material emprat, les mides o el seu lloc d’ubicació. La tipologia de mobles és molt variada i abraça, principalment, mobles d’encabiment (armaris, aparadors, bufets, vitrines, tocadors, calaixeres) i altres, com llibreries, escriptoris, llits, taules i seients. En petita quantitat, inclou també projectes de decoració d’interiors, elements d’exposició com estands, elements decoratius o objectes religiosos.

Pel que fa a les fotografies, contenen imatges de mobles i projectes de decoració, i permeten conèixer quins projectes van ser realitzats finalment i la seva aparença i característiques.

El fons aplega també testimonis de la participació d’Antoni Badrinas en diverses mostres i exposicions, tant nacionals com internacionals. És el cas de l'Exposició Internacional d'Arts Decoratives de París del 1925, l'Exposición Nacional de Artes Decorativas de Madrid el 1947 i l’exposició "Pro Dignificación del Hogar Popular" organitzada pel FAD el 1954.

El fons es completa amb escassos testimonis de la seva presència pública, que documenten aspectes com la seva relació amb el FAD, els premis obtinguts o la repercussió de les seves creacions.

Valoració, destrucció i programació

Tot el fons és de conservació permanent.

Ingressos

No es preveuen ingressos.

Sistema d'organització

El fons s'ha classificat amb el següent quadre de classificació:

  1. Projecció pública i relacions externes
    01.01. Projecció pública
    01.01.01 Presència en publicacions
    01.01.02 Recepció de premis i distincions
    01.02. Relacions externes
    01.02.01. Relació amb entitats
  2. Gestió comercial
    02.01 Vendes
    02.01.01 Operacions de venda
    02.01.02 Mostraris de productes
    02.02 Comunicació
    02.02.01 Publicació d'articles i monografies
  3. Producció
    03.01 Execució de projectes
    03.01.01 Objectes de decoració
    03.01.02. Tancaments
    03.01.03. Mobles
    03.01.03.01. Mobles d’encabiment
    03.01.03.02. Mobles per escriure
    03.01.03.03. Llits
    03.01.03.04. Taules
    03.01.03.05. Seients
    03.01.03.06. Mobles auxiliars
    03.01.04. Objectes religiosos
    03.01.05. Motius ornamentals
    03.01.06. Elements per exposició i difusió
    03.01.07. Interiorisme
  4. Recursos d'informació
    04.01. Documentació impresa
    06.02. Documents fotogràfics

Condicions d'accés

Lliure accés, segons els termes establerts en la normativa d'accés del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, amb possibles excepcions derivades o relacionades amb l’estat de conservació, d’acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o de l’existència de dades protegides per la legislació vigent.

Condicions de reproducció

Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel·lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol·licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Idioma del material

  • anglès
  • català
  • espanyol
  • francès

Escriptura dels documents

  • llatí

Nota sobre les llengües i escriptures

Predomina el castellà i el català.

Característiques físiques i requeriments tècnics

El fons es troba en bon estat de conservació.

Instruments de descripció

Instrument de descripció generat

Existència i localització dels originals

Els originals es custodien al Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Existència i localització de reproduccions

En el fons existeixen còpies d’algunes peces en positiu fotogràfic, les quals s’han conservat.

Els documents del fons es van digitalitzar el 2016 en el marc del projecte Open Challenge de l'Ajuntament de Barcelona i són consultable en suport digital.

Unitats de descripció relacionades

Les col·leccions del Museu del Disseny de Barcelona compten amb 3 unitats compostes i 65 unitats simples d'esbossos de projectes d'Antoni Badrinas. Apareixen consignades a: 2006 : El creixement de les col·leccions. Barcelona. Museu de les Arts Decoratives, 2006, p. 104-107.

Descripcions relacionades

Nota de publicació

Freixa, Mireia. Antoni Badrinas 1882-1969 : una vida dedicada a l'art . [Terrassa]: Fundació Cultural Caixa Terrassa, DL 2003.

Museu de les Arts Decoratives. 2006 : el creixement de les col·leccions. Barcelona: Museu de les Arts Decoratives, 2006.

Benet, Rafael. A. Badrinas : 31 reproduccions de mobles, interiors, marqueteries i progectes. Barcelona: Edicions Quatre Coses, 1926. (Monografies d'Art. Arts aplicades).

Nota

En la major part dels documents del fons no apareix cap data. En aquests casos s'ha indicat un rang de dates aproximades basant-nos en els anys en que van estar oberts la botiga i els tallers d'Antoni Badrinas (1920-1937).

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

AMDB

Regles o convencions

Normes generals:

  • Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.

Normes de l'Ajuntament de Barcelona:

  • Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010;
  • Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.

Per als elements "Llengua", "Llengua de la descripció" i "Cultura" s'ha utilitzat:

  • ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève: ISO, 2002.

Per als elements "Escriptura" i "Escriptura de la descripció" s'ha utilitzat:

  • ISO 15924: information and documentation : codes for the representation of names of scripts. Genève: ISO, 2004.

En la informació de l'element títol, s’ha utilitzat lletra cursiva quan es tracta de títols formals.

Estat d'elaboració

Final

Nivell de detall

Complet

Dates de creació revisió eliminació

Gener 2013: descripció a nivell de sèrie documental. 2017: descripció a nivell d'unitat documental simple.

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

  • llatí

Fonts

"Antoni Badrinas". En: D'ací i d'allà, núm. 167, novembre 1931. p. 384.

“Badrines Escudé, Antoni”. En: Ràfols, Josep Francesc. Diccionario de artistas de Cataluña, Valencia y Baleares. Barcelona : Edicions Catalanes [etc.] , 1980-1981., p. 75.

“Badrinas Escudé, Antoni”. En: March i Reñé, Martí. Diccionario Ràfols de artistas contemporáneos de Cataluña y Baleares : pintura, dibujo, escultura, grabado, ilustración ... Barcelona : Diccionario Ràfols, 1985-1989, p. 113-114.

"La Exposición Nacional de Artes Decorativas". En: Revista nacional de educación. Madrid, 1947, n. 72 ; p. 82-84. http://redined.mecd.gob.es/xmlui/handle/11162/77049 [consulta 30 juliol 2015].

“En el bon camí”. En: D'Aci i d'alla, 1926, des., núm 108.

"Els nostres a l'exposició de París: l'exposició Badrinas". En: Gaseta de les Arts, Any II, núm. 39, 15 desembre 1925. pp. 5-6.
“El moble modern a Barcelona”. En: La Nova revista. 1929, vol VIII, maig, num 29, p 388-390.

Arenas, Manuel; Azara, Pedro. “L’Art Decó a Catalunya, 1916-1939”. En: Solà-Morales, Ignasi de; et al. L'Exposició Internacional de Barcelona del 1929 arquitectura i arts decoratives. Barcelona: L'Avenç, 1980?, p. 69-80.

Badrines Escudé, Antoni. “Otto Gussmann”. En: Museum, vol. 5, núm 17, 1926. p. 165-174.

Benet, Rafael. A. Badrinas : 31 reproduccions de mobles, interiors, marqueteries i progectes. Barcelona: Edicions Quatre Coses, 1926. (Monografies d'Art. Arts aplicades).

Cortés, Joan. "Antoni Badrinas, en la muerte de un maestro". En: Destino. Núm. 1638, 22 de febrer de 1969, pp. 17-18.

Folch I Torres, Joaquim. “Els mobles d'en Badrinas”. En: Gaseta de les arts, 1926, 15 nov, any III, num 61, p 2-3. http://ddd.uab.cat/pub/gasart/gasart_a1926m11n61.pdf [consulta 30 juliol 2015].

Fondevila, Maria Àngels. “Aproximació a l’Art Decó a Catalunya”. En: Miscel·lània en Homenatge a Joan Ainaud de Lasarte: Vol. II. [Barcelona] Montserrat : Museu Nacional d'Art de Catalunya-Publicacions de l'Abadia, 1999. p. 299-306.

García-Sedas, Pilar. Joaquim Torres-García : epistolari català 1909-1936. Barcelona : Curial, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1997.

Garrut, J. M. “Antoni Badrinas. Exposicions Sala Rovira, Barcelona”. En: Miscellanea Barcinonensia : revista de investigación y alta cultura. Barcelona : Ayuntamiento de Barcelona. Delegación de Servicios de Cultura. Any 9, núm. 25 (1970), p. 143-144.

Gifreda, Marius. “L'ensemblier Badrinas”. En: Gaseta de les arts. 1929, 1 gener, any II núm 5, p. 16-18.|Pla, Jaume. “Antoni Badrinas”. En: Famosos i oblidats : 38 retrats de primera mà. Barcelona : La Campana, 1989, p. 15-20.

Nota de l'arxiver

Descrit a nivell d'unitat documental per Àngels Parés i Montse Peris.

Area de drets Objecte digital (Exemplar original)

Area de drets Objecte digital (Referència)

Area de drets Objecte digital (Thumbnail)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats