Bastida, Asunción, 1902-1995

Área de identidad

Tipo de entidad

Persona

Forma autorizada del nombre

Bastida, Asunción, 1902-1995

Forma(s) paralela(s) de nombre

  • Assumpta Bastida

Forma(s) normalizada del nombre, de acuerdo a otras reglas

Otra(s) forma(s) de nombre

  • Asunción Bastida Pibernat
  • Assumpta Bastida Pibernat
  • Asbas
  • Modas Mases de Asunción Bastida
  • Asunción Bastida Sport

Identificadores para instituciones

Área de descripción

Fechas de existencia

1902 / 1995

Historia

Asunción Bastida Pibernat (Barcelona, 1902-1995), va dirigir una casa d'alta costura situada al Passeig de Gràcia 96, de Barcelona. El seu pare li va prohibir dedicar-se a la costura i no va ser fins que Bastida es va casar amb Marcelino Mases, que finalment va poder dedicar-se a la moda. Els seus primers passos en el món de la costura van ser el 1926 quan va obrir un negoci de gènere de punt a Barcelona, al carrer Girona. Va exposar a l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929, on es va donar a conèixer la moda feta a Catalunya. Més tard es va traslladar a la Gran Via, amb el nom "Modas Mases de Asunción Bastida", dedicada ja a l'alta costura. El 1934 va obrir una sucursal a Madrid. Va participar amb gran èxit a l'Exposición del Arte del Vestir de 1935, celebrada a Barcelona. Amb l'esclat de la Guerra Civil espanyola Bastida va tancar ambdós establiments. El 1939 va viatjar a Itàlia i va mantenir contacte amb les grans cases de moda de Milà i Roma. Va reobrir a finals de l'any 1939 el seu establiment a Barcelona, començant a presentar col·leccions de forma regular.

Va formar part de la Cooperativa de Alta Costura i va fer desfilades amb la resta dels associats a partir del 2º Salón de la Moda Española, celebrat a Barcelona a la Cúpula del Cine Coliseum. Va continuar tenint obertes dues seus, una a Barcelona i l'altra a Madrid, i també va fer desfilades regulars a Sevilla, essent una de les modistes més cèlebres de l'època juntament amb Pedro Rodríguez.|Va pertànyer al nucli dels anomenats Cinco Grandes de la Cooperativa de Alta Costura. En un moment de la seva carrera Bastida obtingué l'autorització de Christian Dior per a reproduir els seus models i poder-los firmar amb la marca Dior.

En l'àmbit internacional, la Cooperativa Bastida va presentar col·leccions als Estats Units durant la dècada de 1960, entre les quals destaca la de l'any 1963 a Miami i la de l'any 1965 a Nova York. Va treballar sovint creant vestuari per al cinema espanyol dels anys quaranta i cinquanta. Una de les seves principals troballes va ser la utilització del cotó i el lli en els vestits de nit i de festa, així com els brodats fantasiosos, influïts per la indumentària regional i pel modernisme català. De fet tenia la seu instal·lada a la que havia estat domicili del pintor Ramon Casas, al Passeig de Gràcia de Barcelona, on va respectar la decoració original de 1898.

La casa Bastida va ser una de les primeres en dedicar una secció a boutique i prêt-à-porter, que va denominar Asunción Bastida Sport. Amb la col·laboració del modista francès Jacques Heim, a la dècada de 1950 va crear una línia jove, anomenada Jeunes Filles.

Des de 1952 fins a 1968 va ser directora de la revista El boletín de la moda. El 1970 va tancar oficialment la seva casa de costura tot i que va continuar treballant amb el nom d'Asunción Bastida S. A. fins l'any 1975.

Lugares

Barcelona (botiga entre els anys 1926-1936 i 1939-1975)
Madrid (botiga entre 1934-1936 i 1939-1975)

Estatuto jurídico

Funciones, ocupaciones y actividades

L’activitat de la firma Asunción Bastida era el disseny i la confecció de moda, principalment d’alta costura, tot i que també va tenir una secció de la seva col·lecció dedicada al prêt-à-porter. En el seu taller dissenyava les peces de roba sobre els maniquïns o a partir dels dibuixos de figurins de la pròpia Asunción Bastida.

Asunción Bastida també participava en desfilades de moda i era membre de la Cooperativa de Alta Costura.

Mandatos/fuentes de autoridad

Estructura/genealogía interna

Contexto general

Área de relaciones

Área de puntos de acceso

Puntos de acceso por materia

Puntos de acceso por lugar

Occupations

Área de control

Identificador de registro de autoridad

MDB0011

Identificador de la institución

MDB

Reglas y/o convenciones usadas

ISAAR(CPF), 2a ed. (2004)

Estado de elaboración

Final

Nivel de detalle

Completo

Fechas de creación, revisión o eliminación

Data de creació: 4 de setembre de 2012.
Dates de revisió 7 novembre 2014 i 6 de juliol de 2022.

Idioma(s)

  • catalán

Escritura(s)

Fuentes

Notas de mantención

  • Portapapeles

  • Exportar

  • EAC

Materias relacionadas

Lugares relacionados