Casa Joan Busquets

Àrea d'identificació

Tipus d'entitat

Organisme

Forma autoritzada del nom

Casa Joan Busquets

Forma(es) paral·lela(es) del nom

 • Casa Juan Busquets

Forma(es) normalitzada del nom, d'acord a altres regles

Altra(es) forma(es) del nom

 • Busquets Hermanos
 • Busquets Hermanos y Compañía
 • Joan Busquets é hijo

Identificadors per a organismes

Àrea de descripció

Dates d'existència

1840 / 1946

Història

La fundació de la Casa, l’any 1840, coincideix de ple amb el desenvolupament de la Barcelona industrial.

La família Busquets era originària de la vila de Guimerà. Sebastià Busquets i Minguell –teixidor de lli- i Francesca Cornet i Florença van traslladar-se a Tarragona. Un cop instal·lats allà, sembla que un altre familiar, Pere Busquets, va muntar un taller d’ebenisteria. Probablement Josep Busquets, fill primogènit de Sebastià i Francesca, devia fer allà l’aprenentatge de l’ofici i el 1840 va obrir un taller propi a Barcelona. D’altra banda, l’any 1845 neix a Tarragona Joan Busquets i Cornet, el qual s’incorporarà al negoci cap al 1865.

Josep Busquets va fundar la botiga-taller l'any 1840 al Carrer de la Ciutat número 9 de Barcelona. A la dècada de 1860, es van incorporar al negoci els seus germans Miquel, Marc Antoni i Joan.

El 1878, després de la mort d’en Josep, la Casa passa a denominar-se Busquets Hermanos segons l’acta de constitució de la societat. L’any següent va ampliar-se la participació en el negoci familiar amb Francesca Cornet, vídua de Busquets, i Maria Busquets i Minguell, filla de Josep Busquets i Cornet, canviant novament el nom de l’obrador per Busquets, Hermanos y Compañía. En arribar l’any 1880, però, torna a figurar el nom de Busquets Hermanos als inventaris.

Joan Busquets i Cornet devia ser una persona de caràcter emprenedor i inquiet que des d’un principi va exercir un paper destacat al taller familiar. L’any 1888 Joan Busquets i Cornet passa a ser el cap del taller i amb la denominació d’”ebenista-tapisser” equipara les dues especialitats al mateix nivell. En aquell moment el taller passa a denominar-se Casa Juan Busquets.

Aquest mateix any, a l’Exposició Universal de Barcelona, Joan Busquets i Cornet guanya una medalla d’or per la bona instal·lació i per distingir-se en els treballs de tapisseria. La feina es va anar intensificant i es va fer necessària l’ampliació del taller amb els baixos i el primer pis del carrer de Bellafila, número 3.

Després de l’Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques de Barcelona el 1898 comença a aparèixer a la premsa la denominació de Joan Busquets e hijo.

Aquest nom es refereix a Joan Busquets i Jané, que es va formar a l'Escola de la Llotja de Barcelona com a ebenista i com a tècnic de disseny de mobiliar, i des de principis de la dècada dels noranta ja col·laborava a la Casa Busquets realitzant els dibuixos de dissenys de mobles. El curs 1895-96 acaba els estudis i l'Escola li atorga una borsa de viatge per visitar els museus espanyols.

L’any 1896 Joan Busquets i Jané rep una menció honorífica per projectes de mobiliari a l’Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques de Barcelona. El seu treball como a projectista de l'empresa anirà prenent més importància a partir del 1898, moment en que Busquets i Jané realitza el primer dibuix aquarel·lat de tendència modernista.

L’any 1917 es trasllada el local al Passeig de Gràcia, número 36; un local amb soterrani que podia albergar el taller en el pis inferior.

L'any 1925 s’inaugura l'Exposició d'Arts Décoratifs Modernes de París. Amb aquesta mostra es difon i popularitza l'art dèco. Busquets i Jané participa amb un menjador de formes rectes, més funcionals i pròpies del dèco, també anomenat "moble modern". A partir d'aquest moment l'estil modern és la línia que segueix el nou disseny, allunyat de formes modernistes i gòtiques.

Durant la dècada dels trenta la casa Busquets produeix gran quantitat de mobles d'estil déco, producció que queda temporalment interrompuda durant la Guerra Civil. A més, canvia l'estructura de l'empresa, separant-se el taller de la botiga. Els anys de la postguerra van ser difícils, però Busquets i Jané va recuperar l'empresa i va seguir treballant fins a la seva mort, l'any 1949.

La Casa Busquets participava en exposicions i va ser guardonada en diverses ocasions:

 • 1888, Medalla d'or en L'Exposició Universal de Barcelona.
 • 1892, Medalla d'or en l'Exposició d'Indústries Artístiques.
 • 1876, Diploma d'honor en l'Exposició Municipal de Barcelona.
 • 1898, Medalla d'or en l'Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques.
 • 1904, Condecoració en l'Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques.
 • 1911, Medalla de 1a classe en l'Exposició Internacional d'Arts de Barcelona.
 • 1918, Medalla d'or en L'Exposició d'Art de Barcelona.
 • 1929, Medalla d'or en l'Exposició Internacional de Barcelona.

Llocs

Carrer de la ciutat, 9. Barcelona (1840-1917)
Carrer de Bellafila, 3. Barcelona (1888-)
Passeig de Gràcia, 36. Barcelona (1917-1946)

Estatus jurídic

Funcions, ocupacions i activitats

La casa Busquets va ser un taller d'ebenisteria que es va dedicar a la fabricació de mobiliari, tapisseries -especialitat per la qual tenia fama- i decoració en general.

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura/genealogia interna

Context general

Àrea de relacions

Organisme relacionat

Busquets i Guindulain, Joan, 1903-1989 (1903 / 1989)

Identifier of related entity

MDB0020

Tipus de relació

associativa

Dates de la relació

1949 / 1956

Descripció de la relació

Empresa-Propietari

Organisme relacionat

Busquets i Jané, Joan, 1874-1949 (1874 / 1949)

Identifier of related entity

MDB0019

Tipus de relació

associativa

Dates de la relació

1895? / 1946

Descripció de la relació

Organisme relacionat

Busquets (família) (1753 / 1982)

Identifier of related entity

MDB0023

Tipus de relació

associativa

Dates de la relació

1840 / 1946

Descripció de la relació

Empresa-Propietari

Access points area

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Occupations

Àrea de control

Authority record identifier

MDB0016

Identificador de la institució

MDB

Regles o convencions

ISAAR(CPF), 2a ed. (2004)

Estat d'elaboració

Fi

Nivell de detall

Complet

Dates de creació, revisió i eliminació

Creació 25 gener 2013
Revisió 7 novembre 2014

Idioma(es)

 • català

Escriptura(es)

Fonts

SALA, Teresa-M. La Casa Busquets : una història del moble i la decoració del modernisme al déco a Barcelona. Barcelona : Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions [etc.], 2006

Notes de manteniment

 • Portaretalls

 • Exporta

 • EAC

Matèries relacionades

Llocs relacionats