Fons 3-405 - Casa Joan Busquets

Original Objecte digital not accessible

Codi de referència

ES MDB 3-405

Títol

Casa Joan Busquets

Data(es)

 • predomina entre 1880 i 1949 (Creació)
 • 1840 / 1982 (Agregació)
 • 1753 / 1982 (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

14 Unitats compostes; 20 documents textuals; 1 fitxer electrònic; 3 targetes; 1617 fotografies; 2 àlbums enquadernats (253 fotografies); 103 plànols; 15 llibres de registre; 6 agendes; 1 segell; 2 plaques; 17 diplomes; 3 fulls volanders; 1 retall de premsa; 3 fulls impresos; 1 transparència; 2 teixits; 2 llibretes (17'3 m., 103 tubs).

Nom del productor

(1840 / 1946)

Història administrativa

La fundació de la Casa, l’any 1840, coincideix de ple amb el desenvolupament de la Barcelona industrial.

La família Busquets era originària de la vila de Guimerà. Sebastià Busquets i Minguell –teixidor de lli- i Francesca Cornet i Florença van traslladar-se a Tarragona. Un cop instal·lats allà, sembla que un altre familiar, Pere Busquets, va muntar un taller d’ebenisteria. Probablement Josep Busquets, fill primogènit de Sebastià i Francesca, devia fer allà l’aprenentatge de l’ofici i el 1840 va obrir un taller propi a Barcelona. D’altra banda, l’any 1845 neix a Tarragona Joan Busquets i Cornet, el qual s’incorporarà al negoci cap al 1865.

Josep Busquets va fundar la botiga-taller l'any 1840 al Carrer de la Ciutat número 9 de Barcelona. A la dècada de 1860, es van incorporar al negoci els seus germans Miquel, Marc Antoni i Joan.

El 1878, després de la mort d’en Josep, la Casa passa a denominar-se Busquets Hermanos segons l’acta de constitució de la societat. L’any següent va ampliar-se la participació en el negoci familiar amb Francesca Cornet, vídua de Busquets, i Maria Busquets i Minguell, filla de Josep Busquets i Cornet, canviant novament el nom de l’obrador per Busquets, Hermanos y Compañía. En arribar l’any 1880, però, torna a figurar el nom de Busquets Hermanos als inventaris.

Joan Busquets i Cornet devia ser una persona de caràcter emprenedor i inquiet que des d’un principi va exercir un paper destacat al taller familiar. L’any 1888 Joan Busquets i Cornet passa a ser el cap del taller i amb la denominació d’”ebenista-tapisser” equipara les dues especialitats al mateix nivell. En aquell moment el taller passa a denominar-se Casa Juan Busquets.

Aquest mateix any, a l’Exposició Universal de Barcelona, Joan Busquets i Cornet guanya una medalla d’or per la bona instal·lació i per distingir-se en els treballs de tapisseria. La feina es va anar intensificant i es va fer necessària l’ampliació del taller amb els baixos i el primer pis del carrer de Bellafila, número 3.

Després de l’Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques de Barcelona el 1898 comença a aparèixer a la premsa la denominació de Joan Busquets e hijo.

Aquest nom es refereix a Joan Busquets i Jané, que es va formar a l'Escola de la Llotja de Barcelona com a ebenista i com a tècnic de disseny de mobiliar, i des de principis de la dècada dels noranta ja col·laborava a la Casa Busquets realitzant els dibuixos de dissenys de mobles. El curs 1895-96 acaba els estudis i l'Escola li atorga una borsa de viatge per visitar els museus espanyols.

L’any 1896 Joan Busquets i Jané rep una menció honorífica per projectes de mobiliari a l’Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques de Barcelona. El seu treball como a projectista de l'empresa anirà prenent més importància a partir del 1898, moment en que Busquets i Jané realitza el primer dibuix aquarel·lat de tendència modernista.

L’any 1917 es trasllada el local al Passeig de Gràcia, número 36; un local amb soterrani que podia albergar el taller en el pis inferior.

L'any 1925 s’inaugura l'Exposició d'Arts Décoratifs Modernes de París. Amb aquesta mostra es difon i popularitza l'art dèco. Busquets i Jané participa amb un menjador de formes rectes, més funcionals i pròpies del dèco, també anomenat "moble modern". A partir d'aquest moment l'estil modern és la línia que segueix el nou disseny, allunyat de formes modernistes i gòtiques.

Durant la dècada dels trenta la casa Busquets produeix gran quantitat de mobles d'estil déco, producció que queda temporalment interrompuda durant la Guerra Civil. A més, canvia l'estructura de l'empresa, separant-se el taller de la botiga. Els anys de la postguerra van ser difícils, però Busquets i Jané va recuperar l'empresa i va seguir treballant fins a la seva mort, l'any 1949.

La Casa Busquets participava en exposicions i va ser guardonada en diverses ocasions:

 • 1888, Medalla d'or en L'Exposició Universal de Barcelona.
 • 1892, Medalla d'or en l'Exposició d'Indústries Artístiques.
 • 1876, Diploma d'honor en l'Exposició Municipal de Barcelona.
 • 1898, Medalla d'or en l'Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques.
 • 1904, Condecoració en l'Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques.
 • 1911, Medalla de 1a classe en l'Exposició Internacional d'Arts de Barcelona.
 • 1918, Medalla d'or en L'Exposició d'Art de Barcelona.
 • 1929, Medalla d'or en l'Exposició Internacional de Barcelona.

Institució arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

El fons Casa Busquets va ingressar al Museu de les Arts Decoratives com a donació de la família Busquets l'any 1996.

Abast i contingut

El fons conté la documentació generada en el decurs de l’activitat del taller d’ebenisteria i botiga de mobles Casa Busquets, des de la seva formació fins el seu tancament, així com documents personals i familiars dels membres de la família.

La part majoritària és la composta per la documentació generada per l'activitat de l’empresa. Inclou un bloc de documents relacionats amb la gestió administrativa i comptable del taller, que cobreix només algunes dècades del segle XX, i permet reconstruir aspectes com els canvis societaris, els moviments econòmics o la clientela de l’empresa. Una sèrie de gran rellevància en quant a volum i contingut informatiu és la constituïda pel mostrari fotogràfic que recull la producció de mobles de la Casa Busquets, amb unes 1.800 imatges. Aquest mostrari ofereix un testimoni fidedigne de la producció del taller i el seu llarg abast temporal permet estudiar l’evolució estilística i el consum de mobles de manera contínua durant un ampli període. És remarcable l’existència de 86 plànols de construcció de mobles, alguns d’ells aquarel·lats i a escala 1:1.

Així mateix, el fons conté una secció de documents de la família Busquets que abasta un període que va des de mitjans del segle XVIII fins a la meitat del segle XX. Comprèn fonamentalment documents relacionats amb la gestió del patrimoni de la família, actes notarials i fotografies familiars.

En el fons apareix representada també l’activitat de la Sala d’Exposicions Busquets, amb documents que fan referència a les obres pictòriques exposades.

Valoració, destrucció i programació

Tots els documents del fons són de conservació permanent.

Ingressos

No es preveuen increments.

Sistema d'organització

El mostrari fotogràfic s'ha ordenat físicament seguint la numeració inscrita en les mateixes fotografies. En la descripció arxivística s'han ordenat cronològicament. El fons s'ha classificat amb el següent quadre de classificació:

 1. Genealogia, família i herència
 2. Patrimoni
  02.01. Propietats i drets
  02.02. Empreses
  02.02.01. Sala d'Exposicions Busquets
  02.02.02. Casa Joan Busquets
  02.03. Administració
 3. Correspondència
 4. Documentació judicial
 5. Dimensió pública
 6. Col·leccions factícies

Condicions d'accés

Lliure accés, segons els termes establerts en la normativa d'accés del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, amb possibles excepcions derivades o relacionades amb l’estat de conservació, d’acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o de l’existència de dades protegides per la legislació vigent.

Condicions de reproducció

Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel·lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol·licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Idioma del material

 • alemany
 • català
 • espanyol
 • francès
 • italià

Escriptura dels documents

 • llatí

Nota sobre les llengües i escriptures

Predomina el català i el castellà.

Característiques físiques i requeriments tècnics

El fons es troba en bon estat de conservació.

Fotografies instal·lades en caixes i fulls del producte OK Tissue d'Arte & Memoria, sense reserva alcalina, de 12 grams.

Instruments de descripció

En la tesi doctoral de Teresa Sala apareix un repertori de tota la producció de mobles de la Casa Busquets durant el període 1840-1929. Inclou una imatge amb la fotografia o dibuix del projecte de cada moble i una fitxa identificativa de cadascun, en la que consten, quan es coneixen, la tipologia de moble, el client, la data, el material i les referències bibliogràfiques. Aquestes dades s'han incorporat a la descripció arxivística, en els camps corresponents. La tesi doctoral pot ser consultada en el Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Existència i localització dels originals

Originals custodiats al Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Existència i localització de reproduccions

Els documents del fons es van digitalitzar el 2016 en el marc del projecte Open Challenge de l'Ajuntament de Barcelona i són consultable en suport digital.

Unitats de descripció relacionades

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya es custodia una part del fons, corresponent a un conjunt de projectes de mobles de l'època de Joan Busquets i Jané, amb 124 dibuixos, que complementen la col·lecció de peces de mobiliari, decoració i orfebreria del taller existents al Museu. El catàleg és consultable per Internet: http://www.museunacional.cat/ca/advanced-piece-search?title_1=&title=&field_piece_inventory_number_value=&keys=busquets&&&.

La Casa Museu Gaudi custodia un altra part del fons, comprenent 1.220 fotografies del mostrari de mobles de la Casa Busquets, moltes de les quals són duplicats de les custodiades pel Museu del Disseny de Barcelona. També inclou 17 llibres comptables.

Pel que fa a peces de mobiliari de la Casa Busquets, el Museu del Disseny de Barcelona compta amb 16 peces. En el Museu del Modernisme Català existeix una col·lecció de mobles de la Casa Busquets i diversos catàlegs de les peces, referenciats en el camp "Fonts". En l'exposició permanent del Palau Güell hi ha exposat també un conjunt de mobiliari realitzat per la Casa Busquets.

Descripcions relacionades

Nota de publicació

La major part de les fotografies de la sèrie documental del mostrari fotogràfic apareixen reproduïdes en el catàleg de la producció de mobles de la Casa Busquets a: SALA, Teresa-M. La Casa Busquets: 1840-1929. Tesi doctoral. [Barcelona: l'autora], 1993.

SALA, Teresa-M. La casa Busquets: una història del moble i la decoració del modernisme al déco a Barcelona. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Publicacions, 2006.

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés de gènere

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

AMDB

Regles o convencions

Normes generals:

Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.

Normes de l'Ajuntament de Barcelona:

Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010.
Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.

Per als elements "Llengua", "Llengua de la descripció" i "Cultura" s'ha utilitzat: ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève : ISO, 2002.

Per als elements "Escriptura" i "Escriptura de la descripció" s'ha utilitzat: Information and documentation : codes for the representation of names of scripts : ISO 15924 = Information et documentation. Codes pour la représentation des noms d'écritures. Genève : ISO, 2004.

En la informació de l'element títol, s’ha utilitzat lletra cursiva quan es tracta de títols formals.

Estat d'elaboració

Esborrany

Nivell de detall

Parcial

Dates de creació revisió eliminació

Març 2013: descripció a nivell de sèrie. 2017: descripció mínima a nivell d'unitat documental simple.

Idioma(es)

 • alemany
 • català
 • francès
 • italià
 • llatí

Escriptura(es)

 • llatí

Fonts

La datació, denominació i consignació de dades informatives de les peces que apareixen representades en les fotografies de la sèrie del mostrari de la Casa Busquets, s'ha fet en base al repertori de mobles de la Casa Busquets realitzat a: SALA, Teresa-M. "La Casa Busquets: 1840-1929". Directora: Mireia Freixa. Tesi doctoral. Universitat de Barcelona, 1993. En aquest repertori. l'autora ha creat una numeració pròpia per a identificar les peces i els conjunts de mobiliari, la qual s'ha afegit també a la descripció, en el camp "Fonts" del registre de cada peça.

El desembre de 2016 el Museu del Disseny va mantenir contacte amb Enric Puig Busquets, fill d'Enriqueta Busquets i Guindulain i nebot de Joan Busquets i Guindulain. Gràcies a la seva col·laboració es va afegir informació sobre algunes de les persones representades en les fotografies familiars del fons. Aquesta informació s'ha incorporat a la descripció arxivística en el camp corresponent, indicant-se la seva procedència en cada registre.

Altres fonts utilitzades:

SALA, Teresa-M. La casa Busquets: una història del moble i la decoració del modernisme al déco a Barcelona. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Publicacions, 2006.

SALA, Teresa-M., BUSQUETS GUINDULAIN, J. Busquets. [Barcelona: Nou Art Thor] , DL 1989.

Exposició mobles modernistes: Joan Busquets. Barcelona: Gothsland, [1983].

SALA, Teresa-M. J. Busquets: 1874-1949. Barcelona: Fernando Pinós Guirao Galeria d'art, 2000.

Homenatge a Joan Busquets: febrer '99. Barcelona: Fernando Pinós Galeria d'art, [1999].

Nota de l'arxiver

Descrit per Montse Peris.

Area de drets Objecte digital (Exemplar original)

Area de drets Objecte digital (Referència)

Area de drets Objecte digital (Thumbnail)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats