Fonds 3-400 - Casa Pallarols

Original Digital object not accessible

Identity area

Reference code

ES MDB 3-400

Title

Casa Pallarols

Date(s)

  • [1913]-[1941?] (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

476 Positius fotogràfics (2 àlbums); 12 Positius fotogràfics; 718 Esbossos; 3 Dibuixos (1,3 metres); 1 Factura; 3 Targetes; 1 Catàleg

Context area

Name of creator

(1888 / 1965)

Biographical history

Name of creator

(1859 / 1936)

Biographical history

Name of creator

(1842 / 1965)

Administrative history

L’any 1842 Josep Pallarols va fundar un establiment al carrer Consolat, núm. 19 de Barcelona. El 1887 el seu fill, Magín Pallarols Merly, va continuar amb el negoci Casa Pallarols, que posteriorment va passar a ubicar-se al Passeig de Gràcia, núm. 44. També va existir un taller al carrer Avenir, núm. 22 de Barcelona però el 1935 va desaparèixer a causa d'un incendi. Cap a l'any 1931 es va ampliar el negoci amb un local al carrer Consell de Cent, núm. 335-337 i, més endavant, també al número 339. El 1949 es va deixar lliure el local de Passeig de Gràcia.

El 1919 l'empresa va ser nomenada Proveïdor de la Reial Casa. Al maig de 1924 va anunciar-se l'agençament dels dormitoris, el despatx i la sala d’estar del Palau Reial de Pedralbes per l'empresa.
L’any 1948 es va tornar a fer l'agençament de diverses estances. Durant el mateix any la botiga va inaugurar uns nous locals per la necessitat d’espais per exposar els productes.

L'octubre de 1926 Magín Pallarols va cedir la direcció de l’empresa al seu fill Juan Pallarols Colomer, qui va ser gerent durant 10 anys.

L’any 1954 l’empresa va canviar de política i va deixar de ser distribuïdora de mobles per passar a dedicar-se únicament al mobiliari d’encàrrec i exportació. Uns anys després, però, es van tornar a ampliar les activitats de l’empresa. La seva activitat va finalitzar l’any 1965 amb la mort de Juan Pallarols.

Durant els seus anys d’activitat, la Casa Pallarols va rebre diversos premis: la Medalla d’Or de l’exposició de San Francisco de Califòrnia (1916), Gran Premi i Medalla d’Or de l’Exposició del Moble de Barcelona (1923), Gran Premi de l’Exposició Universal de Filadèlfia (1926) i Gran Premi amb Medalla d’Or de l’Exposició Internacional de Barcelona (1929).

A més, va dur a terme projectes de prestigi, com les dues instal·lacions del Palau de Pedralbes (1923 i 1948), la del Cercle del Liceu (1924), la de la Companyia Transatlàntica (1924), la de la Capitania General de Catalunya (1927), la del Palacio de Miraflores, residència del president de la República de Veneçuela (1929) o la de la Compañía General Española de Seguros (1954).

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Content and structure area

Scope and content

El fons comprèn la documentació generada a partir de l'activitat professional del productor en l'àmbit del disseny de mobles i la decoració interior d'habitatges. Conté un àlbum de fotografies d'interiors decorats per la Casa Pallarols, un quadern amb dibuixos, esbossos de mobles dissenyats pel taller, targetes i una factura.

Appraisal, destruction and scheduling

Tots els documents del fons són de conservació permanent.

Accruals

No es preveuen increments.

System of arrangement

Els fons s'organitza a partir del següent quadre de classificació:

01 Gestió dels recursos econòmics
02 Gestió comercial
03 Producció

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

La documentació que forma aquest fons es troba en un bon estat de conservació.

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

AMDB

Rules and/or conventions used

Normes generals: Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.|Normes de l'Ajuntament de Barcelona: Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010; Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.|Per als elements "Llengua", "Llengua de la descripció" i "Cultura" s'ha utilitzat: ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève : ISO, 2002.|Per als elements "Escriptura" i "Escriptura de la descripció" s'ha utilitzat: Information and documentation : codes for the representation of names of scripts : ISO 15924 = Information et documentation. Codes pour la représentation des noms d'écritures. Genève : ISO, 2004.

Status

Final

Level of detail

Full

Dates of creation revision deletion

Data de creació: 7 d'agost 2012.
Data de revisió: 20 d'octubre de 2021.

Language(s)

  • Catalan

Script(s)

  • Latin

Sources

Per informar l'element "Història del productor" s'ha extret la informació de: La Hemeroteca de La Vanguardia desde 1881 [en línia] http://www.lavanguardia.com/hemeroteca/ [Consulta: 21 de febrer de 2012].

Digital object (External URI) rights area

Digital object (Reference) rights area

Digital object (Thumbnail) rights area

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places