S'estan mostrant 27 resultats

Descripció arxivística
Joan Antoni Blanc
Vista prèvia d'impressió View:

17 resultats amb objectes digitals Mostra els resultats amb objectes digitals

Cartell promocional del Grupo Programa

Cartell dissenyat per America Sanchez per a la promoció del Grupo Programa. Aquesta associació d'empresa per a la participació conjunta en fires de mostres va agrupar a les editores i productores Modulo, Levesta, Blanc, G3, Tret, Clas, DAI, DisForm i Contacto. El material gràfic d'aquesta associació d'empresaris està molt sintonitzat amb els corrents d'art i disseny Pop del moment. Aquest cartell en concret forma part d'una sèrie de quatre dissenys realitzada pel mateix autor, sempre resolts amb tinta platejada i negra sobre fons blanc.

Cartell promocional del Grupo Programa

Cartell dissenyat per America Sanchez per a la promoció del Grupo Programa. Aquesta associació d'empresa per a la participació conjunta en fires de mostres va agrupar a les editores i productores Modulo, Levesta, Blanc, G3, Tret, Clas, DAI, DisForm i Contacto. El material gràfic d'aquesta associació d'empresaris està molt sintonitzat amb els corrents d'art i disseny Pop del moment. Aquest cartell en concret forma part d'una sèrie de quatre dissenys realitzada pel mateix autor, sempre resolts amb tinta platejada i negra sobre fons blanc.

Cartell publicitari de l'empresa Tramo

Cartell editat per l'empresa Tramo on apareixen diversos llums del seu catàleg. Aquests models ens indiquen que aquest document promocional es va concebre pels voltants de 1974. El recull de productes il·lustra el treball de diversos dissenyadors com Joan Antoni Blanc, Grup Bonamusa, Gemma Bernal i Ramon Isern, Jordi Galí Figueras, Gabriel Teixidor, Joe Colombo, Annie Sarian, J. Mañá i J. Sanmartí o Equip Tret. Dels diversos productes dissenyats per Joan Antoni Blanc trobem el llum de suspensió Cónica.

Dibuix de sistema de suports per al llum Cònica

Dibuix fet a mà amb tinta sobre paper, amb set propostes de suports concebuts amb fusta per a emprar al llum Cònica (originalment de suspensió) en diverses versions d'ús. Hi ha una proposta d'aplic de paret amb un i dos difusors orientables; una proposta de paret regulable en alçada i llargària mitjançant un braç mòbil que converteix un llum de fixació a paret en llum de suspensió per situar damunt d'una taula; una versió de llum de peu i de taula regulables i orientables; dos suports per a generar llums de suspensió amb dues i quatre pantalles de llum cònica. Hi han les anotacions: "Lamparas compuestas de: Estructura de madera. Instalación independiente. Pantalla Conica u otras. Serie Cònica/36 para interiores".

Dibuix de sistema del sistema de llums Serie Componible

Dibuix fet amb tinta sobre paper d'un sistema constructiu inèdit d'una sèrie de llums anomenat Serie Componible. Aquest programa de llums parteix de 13 elements que permeten la construcció de multitud de combinacions de llums amb les quals es resolen múltiples necessitats d'il·luminació domèstica o de treball. Aquesta família de llums remet a altres dissenyades per J.A Blanc i l'Estudi Blanc. La pantalla extraïble i intercanviable del suport, l'orientació del focus de llum, la regulació d'alçada i orientació del difusor, el cablejat elèctric independent de l'estructura o les versions de peu amb semi-arc són solucions que es repeteixen en models anteriors i posteriors a aquesta sèrie.

Dibuix i plànol d'alçat de la versió de suspensió de la Serie Estel

Dibuix i plànol fets amb tinta sobre paper on es pot veure l'alçat de la versió de suspensió d'un sol difusor del llum Sèrie Estel amb les variants de material del difusor amb què es va comercialitzar: plàstic blanc o teixit. A la dreta, al plànol de secció d'alçat amb cotes es presenten també les dues possibilitats de difusor i apareix anotada la possibilitat de fer la nansa (per a regular l'alçada) en forma corba o trapezoidal que va esdevenir la definitiva.

Joan Antoni Blanc

  • ES MDB 3-636
  • Fons
  • 1968 / 1982

Blanc Armengol, Joan Antoni, 1940-

Plànol de dos sistemes de subjecció de pantalla a portalàmpades

Plànol dibuixat a mà amb tinta sobre paper de secció de dos sistemes de subjecció de pantalla al portalàmpades. El de la dreta correspon a la segona versió dissenyada en plàstic que substituïa el primer sistema del llum Cònica concebut a partir de dues volanderes metàl·liques cromades que també s'emprava per a altres pantalles i models de llum dissenyats per Joan Antoni Blanc per a l'empresa Tramo.

Plànol de la pantalla semiesfèrica de la Serie Estel

Plànol amb cotes i anotacions de la pantalla en versió semiesfèrica de la Serie Estel. Per aquesta versió s'utilitzava el mateix suport de la pantalla troncocònica, fet que obligava a generar un o dos fendits (segons la versió) que aplanessin el lateral de la semi-esfera per adaptar-hi el passamà pla de ferro de la subjecció. Escala 1:1.

Plànol de la subjecció de pantalla de la Serie Estel

Plànol amb cotes del perfil i tres vistes de planta de la subjecció per a pantalles de la Serie Estel construïdes amb passamà de ferro per a les versions que no incorporaven la pinça de regulació d'alçada i orientació del difusor.

Plànol del conjunt d'elements de la pinça de la Serie Estel

Plànol dibuixat amb tinta sobre paper vegetal de l'alçat de perfil del suport de pantalla troncocònica o semiesfèrica amb el sistema de pinça per a les versions de taula o de peu de la Serie Estel. Es pot veure el característic portalàmpades amb interruptor giratori que l'empresa Metalarte va emprar en molts models de llums. Escala 1:1.

Plànol del llum de peu L'Escala

Plànol dibuixat amb llapis sobre paper de l'alçat frontal i alçat perfil a escala 1:1 del llum de peu al·lògen L'Escala. El dibuix permet apreciar el ritme de separacions dels travessers que uneixen els dos suports verticals que van creixent en distància entre ells a mesura que s'apropen a la font de llum. Aquesta va ser una decisió poètica dels autors que es referia a la idea de foscor-claredat.

Plànol dels detalls constructius del llum de peu L'Escala

Plànol dibuixat amb llapis sobre paper amb alçat i secció frontal i lateral per a un llum de peu que seria el comercialitzat com L'escala per l'empresa Metalarte primer i Luxiona posteriorment i fins a l'actualitat. En aquest plànol s'aprecia amb molta claredat l'ús d'una mateixa peça que invertida serveix de carcassa de difusor i carcassa de peu. En el cas del difusor, el plec inferior de la planxa metàl·lica es doblega a 90º per permetre'n la basculació lateral, podent orientar el potent focus de llum al·logen cap al sostre o contra una paret, sempre complint el propòsit de llum indirecta i ambiental amb què es va concebre aquest producte.

Plànol detalls constructius llum pinça en la versió semi-arc

Plànol amb cotes i anotacions de la secció, d'alçat i de perfil del difusor semiesfèric de la sèrie de llums amb pinça de plàstic. Aquesta família de llums dissenyats per a l'empresa Tramo permetia la regulació d'alçada del difusor al llarg de la tija de suport i la inclinació del difusor amb el lliscament a través d'una ranura. Es poden veure els components que permeten la unió de la pinça de metacrilat amb la pantalla i el suport del portalàmpades. A la dreta hi ha el dibuix de detall de la unió del peu i la tija construïts amb tub de ferro lacat i cromat respectivament. Els tubs que conformen el peu es tallaven a 45 graus en l'extrem d'unió amb el tub de la tija. A sota apareix el detall constructiu d'aquesta unió on s'indica l'orientació oposada dels dos forats de la tija que permeten fixar dos tubs des d'un element central. Aquest peu correspon a la versió de peu en semi-arc presentada el 1969.

Plànol d'una variant de llum de taula de la Sèrie Estel

Plànol d'alçat de perfil amb cotes d'una versió de taula de la Sèrie Estel. Aquest model no es va arribar a produir. Pren el llenguatge i solució de suport de la pantalla de la Sèrie Estel de Metalarte eliminant la pinça que permetia la regulació d'alçada del difusor en les versions de taula i peu. L'estructura que sosté la pantalla es fixa en una base de fusta, un material inexistent als models de la sèrie original.

Plànol i dibuix d'actualització del llum Cònica

Dibuix fet amb tinta i retolador sobre paper. Es tracta d'un estudi per realitzar algunes millores al disseny del llum Cònica fet el 1965. A la secció d'alçat que ocupa gairebé tot el document es veu una forma canviant en la part superior del difusor troncocònic. La superfície de subjecció es rebaixa de l'aresta superior, quedant així la fixació del portalàmpades en posició inferior respecte com havia estat fins al moment. En els esbossos de menys dimensió apareix l'estudi per a la creació d'un llum de sobretaula i un de peu a partir d'aquest difusor. També una proposta d'embalatge en que el peu queda situat dins de la pantalla i la tija del llum de peu se separa en tres elements per a poder ser empaquetat el conjunt en un paquet de poca dimensió. Possiblement es tracta d'un producte que no es va acabar fabricant.

Plànol i dibuix d'actualització del llum Semiesfèrica

Plànol d'alçat i secció d'alçat del llum de suspensió Semiesfèrica dissenyada originalment el 1966 i que comparteix sistema de fixació amb el llum Cònica de 1965. Sota el difusor apareix dibuixat el contorn d'un peu per convertir el difusor en llum de taula. En una mida més reduïda apareix dibuixat en perspectiva la versió de peu que completaria aquesta família de llums.

Variants de la familia de llums Sèrie Estel

Dibuix fet a mà amb tinta sobre paper on apareixen totes les variants de llums que componien la Sèrie Estel dissenyada per l'Estudi Blanc per a l'empresa Metalarte. A partir d'una proposta de llum de taula i de peu amb una pinça metàl·lica que permet regular l'alçada del difusor (fet amb teixit o plàstic blanc), es desenvolupa tota una sèrie de llums de suspensió, fixació a paret, taula (dues dimensions), peu (dues dimensions), subjecció a superfície i suspensió (senzilla, doble, triple i quàdruple). També s'incorpora, a més de la pantalla troncocònica, la pantalla semiesfèrica. Amb l'ordenació d'aquest document es poden veure les variants de composició de la família segons les possibilitats de forma, dimensió i material del difusor en combinació amb els elements de suport.