Fons 3-654 - Joan D'Ivori

Original Objecte digital not accessible

Codi de referència

ES MDB 3-654

Títol

Joan D'Ivori

Data(es)

  • 1910 / 1947 (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

6 Capses

Nom del productor

(1890 / 1947)

Història biogràfica

Joan Vila Pujol (1890-1947) està considerat com l’il·lustrador de llibres més important de la Catalunya de la primera meitat del segle XX.

Fill d’una família de vitrallers i amb una capacitat innata pel dibuix, va aprendre l’ofici d’il·lustrador de la mà de Josep Triadó Mayol, que també el va introduir en el món de l’edició de qualitat. El 1908 va obtenir el seu primer èxit, quan l’editor Ramon Miquel Planas li va encarregar d’il·lustrar una edició infantil de rondalles populars catalanes. A partir de 1914 va adoptar el pseudònim D’Ivori. Entre aquesta data i l’inici de la guerra civil va desenvolupar una intensa activitat, tant pel que fa a obres de bibliòfil com a edicions destinades al públic general. Va treballar per l’Editorial Catalana i l’Editorial Muntañola i va participar en D’Ací i d’Allà, en revistes infantils (Patufet, La Mainada...) i també en publicacions satíriques (El Borinot). Va fundar la seva pròpia editorial, especialitzada en edicions artesanes de tirada reduïda: Editorial Mons Floris.

Institució arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

Abast i contingut

El fons comprèn la documentació generada per Joan D'Ivori en la seva activitat com a dibuixant. Una part del fons està composta per dibuixos, esbossos i boixos, majoritàriament d'elements decoratius diversos, sanefes, motius medievals i populars, motius orientals i caplletres.

Els plecs i làmines de publicacions ocupen un volum important del conjunt. Conté plecs dels poemes de Juan de la Encina, de la publicació Ensenyant el pessebre, del llibre Werther, de La historia de Clamades y de Clarmonda i de La historia de Pierres y Magalona.

Finalment, també hi ha làmines de moda i de vestuari, retalls de premsa, documents manuscrits diversos, cartells, una partitura o documents de bateig.

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

Condicions d'accés

Lliure accés, segons els termes establerts en la normativa d'accés del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, amb possibles excepcions derivades o relacionades amb l’estat de conservació, d’acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o de l’existència de dades protegides per la legislació vigent.

Condicions de reproducció

Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel·lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol·licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Idioma del material

  • català
  • espanyol

Escriptura dels documents

  • llatí

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

AMDB

Regles o convencions

Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.

Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010; Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.

ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève : ISO, 2002.

Information and documentation : codes for the representation of names of scripts : ISO 15924 = Information et documentation. Codes pour la représentation des noms d'écritures. Genève : ISO, 2004.

Estat d'elaboració

Parcial

Nivell de detall

Parcial

Dates de creació revisió eliminació

Data de creació: 29 de juny de 2022.

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

  • llatí

Fonts

Area de drets Objecte digital (Exemplar original)

Area de drets Objecte digital (Referència)

Area de drets Objecte digital (Thumbnail)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats