Fonds 3-654 - Joan D'Ivori

Original Digital object not accessible

Identity area

Reference code

ES MDB 3-654

Title

Joan D'Ivori

Date(s)

  • 1910 / 1947 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

6 Capses

Context area

Name of creator

(1890 / 1947)

Biographical history

Joan Vila Pujol (1890-1947) està considerat com l’il·lustrador de llibres més important de la Catalunya de la primera meitat del segle XX.

Fill d’una família de vitrallers i amb una capacitat innata pel dibuix, va aprendre l’ofici d’il·lustrador de la mà de Josep Triadó Mayol, que també el va introduir en el món de l’edició de qualitat. El 1908 va obtenir el seu primer èxit, quan l’editor Ramon Miquel Planas li va encarregar d’il·lustrar una edició infantil de rondalles populars catalanes. A partir de 1914 va adoptar el pseudònim D’Ivori. Entre aquesta data i l’inici de la guerra civil va desenvolupar una intensa activitat, tant pel que fa a obres de bibliòfil com a edicions destinades al públic general. Va treballar per l’Editorial Catalana i l’Editorial Muntañola i va participar en D’Ací i d’Allà, en revistes infantils (Patufet, La Mainada...) i també en publicacions satíriques (El Borinot). Va fundar la seva pròpia editorial, especialitzada en edicions artesanes de tirada reduïda: Editorial Mons Floris.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Content and structure area

Scope and content

El fons comprèn la documentació generada per Joan D'Ivori en la seva activitat com a dibuixant. Una part del fons està composta per dibuixos, esbossos i boixos, majoritàriament d'elements decoratius diversos, sanefes, motius medievals i populars, motius orientals i caplletres.

Els plecs i làmines de publicacions ocupen un volum important del conjunt. Conté plecs dels poemes de Juan de la Encina, de la publicació Ensenyant el pessebre, del llibre Werther, de La historia de Clamades y de Clarmonda i de La historia de Pierres y Magalona.

Finalment, també hi ha làmines de moda i de vestuari, retalls de premsa, documents manuscrits diversos, cartells, una partitura o documents de bateig.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Lliure accés, segons els termes establerts en la normativa d'accés del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, amb possibles excepcions derivades o relacionades amb l’estat de conservació, d’acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o de l’existència de dades protegides per la legislació vigent.

Conditions governing reproduction

Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel·lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol·licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Language of material

  • Catalan
  • Spanish

Script of material

  • Latin

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

AMDB

Rules and/or conventions used

Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.

Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010; Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.

ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève : ISO, 2002.

Information and documentation : codes for the representation of names of scripts : ISO 15924 = Information et documentation. Codes pour la représentation des noms d'écritures. Genève : ISO, 2004.

Status

Parcial

Level of detail

Parcial

Dates of creation revision deletion

Data de creació: 29 de juny de 2022.

Language(s)

  • Catalan

Script(s)

  • Latin

Sources

Digital object (Master) rights area

Digital object (Reference) rights area

Digital object (Thumbnail) rights area

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places