Fondo 3-654 - Joan D'Ivori

Original Objeto digital not accessible

Código de referencia

ES MDB 3-654

Título

Joan D'Ivori

Fecha(s)

  • 1910 / 1947 (Criação)

Nivel de descripción

Fondo

Volumen y soporte

6 Capses

Nombre del productor

(1890 / 1947)

Historia biográfica

Joan Vila Pujol (1890-1947) està considerat com l’il·lustrador de llibres més important de la Catalunya de la primera meitat del segle XX.

Fill d’una família de vitrallers i amb una capacitat innata pel dibuix, va aprendre l’ofici d’il·lustrador de la mà de Josep Triadó Mayol, que també el va introduir en el món de l’edició de qualitat. El 1908 va obtenir el seu primer èxit, quan l’editor Ramon Miquel Planas li va encarregar d’il·lustrar una edició infantil de rondalles populars catalanes. A partir de 1914 va adoptar el pseudònim D’Ivori. Entre aquesta data i l’inici de la guerra civil va desenvolupar una intensa activitat, tant pel que fa a obres de bibliòfil com a edicions destinades al públic general. Va treballar per l’Editorial Catalana i l’Editorial Muntañola i va participar en D’Ací i d’Allà, en revistes infantils (Patufet, La Mainada...) i també en publicacions satíriques (El Borinot). Va fundar la seva pròpia editorial, especialitzada en edicions artesanes de tirada reduïda: Editorial Mons Floris.

Institución archivística

Origen del ingreso o transferencia

Alcance y contenido

El fons comprèn la documentació generada per Joan D'Ivori en la seva activitat com a dibuixant. Una part del fons està composta per dibuixos, esbossos i boixos, majoritàriament d'elements decoratius diversos, sanefes, motius medievals i populars, motius orientals i caplletres.

Els plecs i làmines de publicacions ocupen un volum important del conjunt. Conté plecs dels poemes de Juan de la Encina, de la publicació Ensenyant el pessebre, del llibre Werther, de La historia de Clamades y de Clarmonda i de La historia de Pierres y Magalona.

Finalment, també hi ha làmines de moda i de vestuari, retalls de premsa, documents manuscrits diversos, cartells, una partitura o documents de bateig.

Valorización, destrucción y programación

Acumulaciones

Sistema de arreglo

Condiciones de acceso

Lliure accés, segons els termes establerts en la normativa d'accés del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, amb possibles excepcions derivades o relacionades amb l’estat de conservació, d’acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o de l’existència de dades protegides per la legislació vigent.

Condiciones

Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel·lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol·licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Idioma del material

  • catalán
  • español

Escritura del material

  • latín

Notas sobre las lenguas y escrituras

Características físicas y requisitos técnicos

Instrumentos de descripción

Existencia y localización de originales

Existencia y localización de copias

Unidades de descripción relacionadas

Descripciones relacionadas

Identificador/es alternativo(os)

Puntos de acceso por materia

Puntos de acceso por lugar

Puntos de acceso por autoridad

Tipo de puntos de acceso

Identificador de la descripción

Identificador de la institución

AMDB

Reglas y/o convenciones usadas

Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.

Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010; Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.

ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève : ISO, 2002.

Information and documentation : codes for the representation of names of scripts : ISO 15924 = Information et documentation. Codes pour la représentation des noms d'écritures. Genève : ISO, 2004.

Estado de elaboración

Parcial

Nivel de detalle

Parcial

Fechas de creación revisión eliminación

Data de creació: 29 de juny de 2022.

Idioma(s)

  • catalán

Escritura(s)

  • latín

Fuentes

Objeto digital (Ejemplar original), área de permisos

Objeto digital (Referencia), área de permisos

Objeto digital (Miniatura), área de permisos

Área de Ingreso

Materias relacionadas

Personas y organizaciones relacionadas

Tipos relacionados

Lugares relacionados