Fons 84 - Jordi Vilanova Bosch

Original Objecte digital not accessible

Codi de referència

ES MDB 84

Títol

Jordi Vilanova Bosch

Data(es)

  • ca. 1958 / 1998 (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

55 Capses d'arxiu

Nom del productor

(1925 / 1998)

Història biogràfica

Jordi Vilanova Bosch (Barcelona, 1925-1998) va ser un ebenista, dissenyador de mobiliari i interiorista. El 1939 va començar la seva formació a l’Escola Industrial i a Llotja, que va complementar amb les seves tasques d’ebenista, primer a la Casa Busquets (mobles artístics i decoració) i després al taller del també ebenista, Lluís Gili.

El 1952 es va establir pel seu compte com a interiorista, dissenyador de mobiliari i il•luminació i a partir de 1955 inicia la seva tasca d’estudi, reflexió i disseny entorn al mobiliari i als interiors infantils i juvenils, dels que en desenvoluparà propostes renovadores. En aquest camp, també cal destacar el premi Delta de Plata 1964 de l’ADI FAD que va rebre per el tamboret infantil Delta.

El 1960 va inaugurar un estudi i botiga al carrer Freixa, de Barcelona, cantonada Ganduxer, que va romandre obert fins el 2005. Vilanova oferia una proposta pròpia de mobiliari, llums i altres complements per a l’equipament de la llar amb forta influència nòrdica. Des d’aquest establiment es desenvolupaven també els projectes d’interiorisme i mobiliari a mida per a habitatges, hotels, seus bancàries, comerços, equipaments sociosanitaris i oficines, entre d’altres.

Juntament amb el joier Aureli Bisbe, el pintor Joan Vila-Grau i el ceramista Jordi Aguadé i l’arquitecte Jordi Bonet, va fundar «La Cantonada» (1960-1975), grup multidisciplinari que defensava el valor de la producció d’objectes en petites sèries, adaptats a les necessitats de la vida quotidiana i amb els valors de la creació artesanal com a revulsiu a l’acceleració i massificació dels productes industrialitzats. Els seus treballs es van mostrar regularment a Hogarotel entre 1960 i el 1972 i també a diverses fires internacionals (Nova York, París...). El 1962 el grup es va fer càrrec d’Ars Sacra, institució dedicada a treballs de restauració i ornamentació d’esglésies amb l’objectiu de crear objectes litúrgics més austers i contemporanis. El grup serà el fundador de la revista Qüestions d’Art (1967-1974).

Jordi Vilanova va ser membre del FAD, del Col•legi Oficial de Decoradors i Dissenyadors d’Interiors de Barcelona, del Colegio Nacional Sindical de Decoradores o de la nord-americana National Society of Interior Designers (NSID) entre d’altres.

Institució arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

Abast i contingut

El fons inclou dibuixos i fotografies de projectes d’interiorisme per a particulars, empreses i institucions (educatives, de serveis socials, sanitàries...). A més a més, conté un conjunt molt important de fotografies de peces de mobiliari (entre les quals mobles infantils i juvenils), juntament amb plànols i dibuixos. També trobem documents referents a les seves botigues i a la seva participació en fires i salons.

Inclou, també, un important fons bibliogràfic format per més de 200 monografies i exemplars de revistes especialitzades (més de 60 capçaleres), així com catàlegs comercials internacionals (Dinamarca, Anglaterra, Suècia, Itàlia, Finlàndia) i nacionals i catàlegs de fires.

Valoració, destrucció i programació

Tots els documents del fons són de conservació permanent.

Ingressos

No es preveuen increments.

Sistema d'organització

El fons està organitzat funcionalment a partir del quadre de classificació establert pel Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona. Es tracta d'una primera classificació, que es pot veure modificada a mesura que s'avanci en el tractament documental del fons.

El quadre de classificació és el següent:

• Activitat personal i familiar
• Activitat professional
• Activitat creativa i lleure
• Activitat de representació
• Recursos d’informació

Condicions d'accés

Lliure accés, segons els termes establerts en la normativa d'accés del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, amb possibles excepcions derivades o relacionades amb l’estat de conservació, d’acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o de l’existència de dades protegides per la legislació vigent.

Condicions de reproducció

Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel·lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol·licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Idioma del material

Escriptura dels documents

  • llatí

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

A la Secció ADI - Premis Delta ADI FAD hi ha documentació del Tamboret "Delta" de Jordi Vilanova.

Descripcions relacionades

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

AMDB

Regles o convencions

Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.

Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010; Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.

ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève : ISO, 2002.

Information and documentation : codes for the representation of names of scripts : ISO 15924 = Information et documentation. Codes pour la représentation des noms d'écritures. Genève : ISO, 2004.

Estat d'elaboració

Parcial

Nivell de detall

Parcial

Dates de creació revisió eliminació

Data de creació: 3 d'octubre de 2022

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

  • llatí

Fonts

Area de drets Objecte digital (Exemplar original)

Area de drets Objecte digital (Referència)

Area de drets Objecte digital (Thumbnail)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats