
Codi de referència
Títol
Data(es)
- predomina 1940 / 1970 (Creació)
- 1911 / 1975 (Creació)
- 1911 / 1975 (Agregació)
Nivell de descripció
Fons
Volum i suport
976 Etiquetes; 26 embolcalls; 51 faixes; 284 documents textuals; 397 fulls impresos; 5 capses; 55 fulls volanders; 23 sobres; 35 targetes; 1 carpeta; 29 cartells; 3 suports; 42 fullets; 3 postals; 3 dibuixos (7,7 m.)
Nom del productor
Història administrativa
La impremta Litografia J. Bastard va ser creada l’any 1877 per Joan Bastard Boté al carrer Lancaster de Barcelona. Joan Bastard va morir l’any 1912 i els seus fills, Félix i Román Bastard van ser els continuadors del taller de litografia, passant a anomenar-lo “Talleres de Litografia Hijos de J. Bastard". Més tard apareix la denominació "Litografia F. & R. Bastard", essent el 1934 la data més antiga present en el fons en que apareix aquest nom. Fèlix Bastard Vila va morir l’any 1964, encara que l'activitat del taller va continuar.
La impremta estava ubicada en els seus inicis al carrer Lancaster, 5, de Barcelona i, més tard, en la publicitat comercial apareixen els números 5 i 11. Des del 1934 hi ha constància de la seva localització al carrer Pere IV, 53 de Barcelona. La darrera constància documental coneguda d'activitat de l'empresa data de 1975. El taller estava especialitzat en impressió gràfica comercial, i els seus clients eren establiments comercials i indústries. Els sectors principals que constituïen la seva clientela són el tèxtil, l'alimentari, el químic-farmacèutic i el de la perfumeria. El seu abast geogràfic és Catalunya.
Institució arxivística
Origen de l'ingrés o de la transferència
Donació de l'empresa Compañía Urbana de Recuperación, S. A. al Museu del Disseny el 2010.
Abast i contingut
El fons de la impremta Litografía F. & R. Bastard comprèn la documentació generada com a resultat de la seva activitat com a indústria gràfica. Conté, fonamentalment, dos tipus de documents: d'una banda un conjunt de mostres de producte final realitzat per la impremta, que suposadament servien com a mostrari per als clients o com a arxiu de feines realitzades. D'altra banda, una sèrie d'expedients de producció d'encàrrecs, composts per la comanda on s'inclouen les dades tècniques per portar-la a terme, juntament amb la mostra del treball imprès.
El període abastat és, majoritàriament, el comprés entre les dècades dels quaranta i els seixanta del segle XX i únicament existeixen testimonis aïllats de la seva activitat anterior. La tipologia principal de documents realitzats per la Litografia Bastard són els impresos comercials, és a dir, elements utilitzats per a la presentació, l'envàs o la venda de productes comercials, impresos utilitzats per a la gestió administrativa o comptable i els lligats a les relacions socials. La tipologia més nombrosa en el fons és la dels elements gràfics utilitzats com a envàs o etiquetat de productes comercials, destacant els destinats a productes de confecció i a productes de perfumeria. A més, inclou, en menor nombre, productes de papereria administrativa, impresos socials i material publicitari.
A partir de les mostres impreses es pot obtenir un testimoni de les tendències en la gràfica comercial i les tècniques publicitàries utilitzades al país durant el període abastat per la documentació. Complementàriament, els expedients de producció permeten l'apropament a diferents aspectes al voltant de les arts gràfiques, com les tècniques emprades i la manera d'organitzar internament el treball dins d'una impremta.
Valoració, destrucció i programació
Tot el fons és de conservació permanent.
Ingressos
No es preveuen ingressos.
Sistema d'organització
El fons s'ha classificat amb el següent quadre de classificació:
01 Direcció general i gerència
01.01 Organització interna
01.01.01 Imatge corporativa
- Gestió comercial
02.01 Vendes
02.01.01 Mostraris de productes
02.01.01.01 Etiquetes i envasos
02.01.01.02 Productes d’alimentació
02.01.01.03 Begudes, vins i licors
02.01.01.04 Materials tèxtils
02.01.01.05 Productes de confecció
02.01.01.06 Productes de drogueria
02.01.01.07 Productes farmacèutics
02.01.01.08 Productes metal•lúrgics
02.01.01.09 Productes de perfumeria
02.01.01.10 Publicitat comercial
02.01.01.11 Productes de papereria - Producció
03.01 Execució de projectes
03.01.01 Productes d’alimentació
03.01.02 Productes de confecció
03.01.03 Productes de drogueria
03.01.04 Productes farmacèutics
03.01.05 Productes de perfumeria
03.01.06 Productes de papereria
Condicions d'accés
Lliure accés, segons els termes establerts en la normativa d'accés del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, amb possibles excepcions derivades o relacionades amb l’estat de conservació, d’acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o de l’existència de dades protegides per la legislació vigent.
Condicions de reproducció
Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel·lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol·licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.
Idioma del material
- alemany
- anglès
- àrab
- català
- espanyol
- francès
- italià
- neerlandès
- portuguès
- rus
Escriptura dels documents
- àrab
- llatí
Nota sobre les llengües i escriptures
Predomina el castellà.
Característiques físiques i requeriments tècnics
Instruments de descripció
Existència i localització dels originals
Originals custodiats al Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.
Existència i localització de reproduccions
Els documents del fons es van digitalitzar el 2016 en el marc del projecte Open Challenge de l'Ajuntament de Barcelona i són consultable en suport digital.
Unitats de descripció relacionades
Nota de publicació
Pel que fa a les unitats documentals reproduïdes en publicacions, s'ha indicat la referència bibliogràfica en cadascuna de les unitats afectades.
Identificador(s) altenatiu
Punts d'accés per matèria
Punts d'accés per lloc
Punts d'accés per autoritat
Punts d'accés de gènere
Identificador de la descripció
Identificador de la institució
Regles o convencions
Normes generals:
Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.
Normes de l'Ajuntament de Barcelona:
Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010.
Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.
Per als elements "Llengua", "Llengua de la descripció" i "Cultura" s'ha utilitzat: ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève : ISO, 2002.
Per als elements "Escriptura" i "Escriptura de la descripció" s'ha utilitzat: Information and documentation : codes for the representation of names of scripts : ISO 15924 = Information et documentation. Codes pour la représentation des noms d'écritures. Genève : ISO, 2004.
En la informació de l'element títol, s’ha utilitzat lletra cursiva quan es tracta de títols formals.
Estat d'elaboració
Final
Nivell de detall
Parcial
Dates de creació revisió eliminació
2013: descripció a nivell de sèrie documental. 2015-2017: descripció a nivell d'unitat documental simple.
Idioma(es)
- català
Escriptura(es)
- llatí
Fonts
Per a la història del productor s'han utilitzat les següents fonts:
MARCH FIERRO, J. “Calles del Este, Guardia y Lancaster. Establecimientos comerciales en el primer tercio del siglo XX” [en línia]. En: No te quejarás por las flores que te he traido. Blog personal. Barcelona: l’autor, 5 juliol 2017. http://lavaix2003.blogspot.com.es/2017/07/calles-del-este-guardia-y-lancaster.html [consulta 4 setembre 2017].
“D. Juan Bastard y Boté” [en línea]. En. La Publicidad, 4 gener 1912.<http://mdc2.cbuc.cat/cdm/compoundobject/collection/publi2/id/7825/show/7797/rec/93 [consulta 4 setembre 2017].
“Don Félix Bastard Vila” [en línea]. En: La Vanguardia, 21 novembre 1964. http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1904/05/04/pagina-29/32692896/pdf.html?search=felix%20bastard [consulta 4 setembre 2017].
Per a terminologia relacionada amb els envasos i l'etiquetat:
NAVAS, Joaquim. Diccionari tècnic: envasos, embalatges i aconduïment industrial de productes: amb el vocabulari corresponent en castellà, anglès, alemany, francès. Barcelona: Associació i Col.legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, 1993.
RAVIOLA, E. Fotolitografia: panorama de los impresos fotografia y fotomecánica. Barcelona: Don Bosco, 1969.
Per a la identificació i ampliació d'informació sobre els clients de la Litografia Bastard, en cada unitat documental s'han especificat les fonts utilitzades.
Nota de l'arxiver
Descrit a nivell d'unitat documental per Montse Peris.
metadades de Objecte digital
Latitud
Longitud
Tipus de suport
Imatge
tipus Mime
image/jpeg