Fondo 3-406 - Litografia F. y R. Bastard

Original Objeto digital not accessible

Código de referencia

ES ES MDB 3-406

Título

Litografia F. y R. Bastard

Fecha(s)

 • predomina 1940 / 1970 (Criação)
 • 1911 / 1975 (Criação)
 • 1911 / 1975 (Agregación)

Nivel de descripción

Fondo

Volumen y soporte

976 Etiquetes; 26 embolcalls; 51 faixes; 284 documents textuals; 397 fulls impresos; 5 capses; 55 fulls volanders; 23 sobres; 35 targetes; 1 carpeta; 29 cartells; 3 suports; 42 fullets; 3 postals; 3 dibuixos (7,7 m.)

Nombre del productor

(1877 / 1975)

Historia administrativa

La impremta Litografia J. Bastard va ser creada l’any 1877 per Joan Bastard Boté al carrer Lancaster de Barcelona. Joan Bastard va morir l’any 1912 i els seus fills, Félix i Román Bastard van ser els continuadors del taller de litografia, passant a anomenar-lo “Talleres de Litografia Hijos de J. Bastard". Més tard apareix la denominació "Litografia F. & R. Bastard", essent el 1934 la data més antiga present en el fons en que apareix aquest nom. Fèlix Bastard Vila va morir l’any 1964, encara que l'activitat del taller va continuar.

La impremta estava ubicada en els seus inicis al carrer Lancaster, 5, de Barcelona i, més tard, en la publicitat comercial apareixen els números 5 i 11. Des del 1934 hi ha constància de la seva localització al carrer Pere IV, 53 de Barcelona. La darrera constància documental coneguda d'activitat de l'empresa data de 1975. El taller estava especialitzat en impressió gràfica comercial, i els seus clients eren establiments comercials i indústries. Els sectors principals que constituïen la seva clientela són el tèxtil, l'alimentari, el químic-farmacèutic i el de la perfumeria. El seu abast geogràfic és Catalunya.

Institución archivística

Origen del ingreso o transferencia

Donació de l'empresa Compañía Urbana de Recuperación, S. A. al Museu del Disseny el 2010.

Alcance y contenido

El fons de la impremta Litografía F. & R. Bastard comprèn la documentació generada com a resultat de la seva activitat com a indústria gràfica. Conté, fonamentalment, dos tipus de documents: d'una banda un conjunt de mostres de producte final realitzat per la impremta, que suposadament servien com a mostrari per als clients o com a arxiu de feines realitzades. D'altra banda, una sèrie d'expedients de producció d'encàrrecs, composts per la comanda on s'inclouen les dades tècniques per portar-la a terme, juntament amb la mostra del treball imprès.

El període abastat és, majoritàriament, el comprés entre les dècades dels quaranta i els seixanta del segle XX i únicament existeixen testimonis aïllats de la seva activitat anterior. La tipologia principal de documents realitzats per la Litografia Bastard són els impresos comercials, és a dir, elements utilitzats per a la presentació, l'envàs o la venda de productes comercials, impresos utilitzats per a la gestió administrativa o comptable i els lligats a les relacions socials. La tipologia més nombrosa en el fons és la dels elements gràfics utilitzats com a envàs o etiquetat de productes comercials, destacant els destinats a productes de confecció i a productes de perfumeria. A més, inclou, en menor nombre, productes de papereria administrativa, impresos socials i material publicitari.

A partir de les mostres impreses es pot obtenir un testimoni de les tendències en la gràfica comercial i les tècniques publicitàries utilitzades al país durant el període abastat per la documentació. Complementàriament, els expedients de producció permeten l'apropament a diferents aspectes al voltant de les arts gràfiques, com les tècniques emprades i la manera d'organitzar internament el treball dins d'una impremta.

Valorización, destrucción y programación

Tot el fons és de conservació permanent.

Acumulaciones

No es preveuen ingressos.

Sistema de arreglo

El fons s'ha classificat amb el següent quadre de classificació:

01 Direcció general i gerència
01.01 Organització interna
01.01.01 Imatge corporativa

 1. Gestió comercial
  02.01 Vendes
  02.01.01 Mostraris de productes
  02.01.01.01 Etiquetes i envasos
  02.01.01.02 Productes d’alimentació
  02.01.01.03 Begudes, vins i licors
  02.01.01.04 Materials tèxtils
  02.01.01.05 Productes de confecció
  02.01.01.06 Productes de drogueria
  02.01.01.07 Productes farmacèutics
  02.01.01.08 Productes metal•lúrgics
  02.01.01.09 Productes de perfumeria
  02.01.01.10 Publicitat comercial
  02.01.01.11 Productes de papereria
 2. Producció
  03.01 Execució de projectes
  03.01.01 Productes d’alimentació
  03.01.02 Productes de confecció
  03.01.03 Productes de drogueria
  03.01.04 Productes farmacèutics
  03.01.05 Productes de perfumeria
  03.01.06 Productes de papereria

Condiciones de acceso

Lliure accés, segons els termes establerts en la normativa d'accés del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, amb possibles excepcions derivades o relacionades amb l’estat de conservació, d’acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o de l’existència de dades protegides per la legislació vigent.

Condiciones

Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel·lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol·licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Idioma del material

 • alemán
 • inglés
 • árabe
 • catalán
 • español
 • francés
 • italiano
 • neerlandés
 • portugués
 • ruso

Escritura del material

 • árabe
 • latín

Notas sobre las lenguas y escrituras

Predomina el castellà.

Características físicas y requisitos técnicos

Instrumentos de descripción

Existencia y localización de originales

Originals custodiats al Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Existencia y localización de copias

Els documents del fons es van digitalitzar el 2016 en el marc del projecte Open Challenge de l'Ajuntament de Barcelona i són consultable en suport digital.

Unidades de descripción relacionadas

Les col·leccions del Museu del Disseny de Barcelona compten amb exemplars d'algunes peces documentals compreses en el fons. La seva identificació apareix consignada en el registre corresponent de cada unitat documental.

Descripciones relacionadas

Nota de publicación

Pel que fa a les unitats documentals reproduïdes en publicacions, s'ha indicat la referència bibliogràfica en cadascuna de les unitats afectades.

Identificador/es alternativo(os)

Puntos de acceso por materia

Puntos de acceso por lugar

Puntos de acceso por autoridad

Tipo de puntos de acceso

Identificador de la descripción

Identificador de la institución

AMDB

Reglas y/o convenciones usadas

Normes generals:

Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.

Normes de l'Ajuntament de Barcelona:

Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010.
Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.

Per als elements "Llengua", "Llengua de la descripció" i "Cultura" s'ha utilitzat: ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève : ISO, 2002.

Per als elements "Escriptura" i "Escriptura de la descripció" s'ha utilitzat: Information and documentation : codes for the representation of names of scripts : ISO 15924 = Information et documentation. Codes pour la représentation des noms d'écritures. Genève : ISO, 2004.

En la informació de l'element títol, s’ha utilitzat lletra cursiva quan es tracta de títols formals.

Estado de elaboración

Final

Nivel de detalle

Parcial

Fechas de creación revisión eliminación

2013: descripció a nivell de sèrie documental. 2015-2017: descripció a nivell d'unitat documental simple.

Idioma(s)

 • catalán

Escritura(s)

 • latín

Fuentes

Per a la història del productor s'han utilitzat les següents fonts:

MARCH FIERRO, J. “Calles del Este, Guardia y Lancaster. Establecimientos comerciales en el primer tercio del siglo XX” [en línia]. En: No te quejarás por las flores que te he traido. Blog personal. Barcelona: l’autor, 5 juliol 2017. http://lavaix2003.blogspot.com.es/2017/07/calles-del-este-guardia-y-lancaster.html [consulta 4 setembre 2017].

“D. Juan Bastard y Boté” [en línea]. En. La Publicidad, 4 gener 1912.<http://mdc2.cbuc.cat/cdm/compoundobject/collection/publi2/id/7825/show/7797/rec/93 [consulta 4 setembre 2017].

“Don Félix Bastard Vila” [en línea]. En: La Vanguardia, 21 novembre 1964. http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1904/05/04/pagina-29/32692896/pdf.html?search=felix%20bastard [consulta 4 setembre 2017].

Per a terminologia relacionada amb els envasos i l'etiquetat:
NAVAS, Joaquim. Diccionari tècnic: envasos, embalatges i aconduïment industrial de productes: amb el vocabulari corresponent en castellà, anglès, alemany, francès. Barcelona: Associació i Col.legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, 1993.

RAVIOLA, E. Fotolitografia: panorama de los impresos fotografia y fotomecánica. Barcelona: Don Bosco, 1969.

Per a la identificació i ampliació d'informació sobre els clients de la Litografia Bastard, en cada unitat documental s'han especificat les fonts utilitzades.

Nota del archivista

Descrit a nivell d'unitat documental per Montse Peris.

Objeto digital (URI externo), área de permisos

Objeto digital (Referencia), área de permisos

Objeto digital (Miniatura), área de permisos

Área de Ingreso

Materias relacionadas

Personas y organizaciones relacionadas

Tipos relacionados

Lugares relacionados