Fonds 3-440 - Editorial Montaner y Simón

Diario Diario nº 3 Diario nº 4 Diario nº 5 Diario nº 6 Diario nº 7 Diario nº 8 Diario nº 9 Diario nº 10 Diario nº 11 Diario nº 12 Diario nº 13 Diario nº 14 Diario nº 15 Diario nº 16 Diario nº 17 Diario nº 18 Diario nº 19 Diario nº 20 Mayor Mayor nº 1 Mayor nº 1. Índex Mayor nº 2 Mayor nº 3 Mayor nº 3. Índex Mayor nº 4 Mayor nº 4. Índex Mayor nº 5 Mayor nº 5. Índex Mayor nº 6 Mayor nº 6. Índex Mayor nº 7 Mayor nº 7. Índex Mayor nº 8 Mayor nº 8. Índex Mayor nº 9 Mayor nº 9. Índex Mayor nº 10 Mayor nº 10. Índex Mayor Índex de llibre major Mayor nº 11 Mayor nº 11. Índex Registro de giros número 2 Registro de giros nº 3 Diario de caja nº 3
Original Digital object not accessible

Identity area

Reference code

ES MDB 3-440

Title

Editorial Montaner y Simón

Date(s)

 • 1867-11 / 1948-10-31 (Creation)
 • 1867-11 / 1948-10-31 (Accumulation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

37 Llibres relligats, 12 llibres relligats (índexs); 151 documents textuals (21,4 m.)

Context area

Name of creator

(1867 / 1981)

Administrative history

Montaner y Simón és una editorial fundada a Barcelona l'any 1867 per Ramon Montaner i Vila (1832-1921) i Francesc Simón i Font (1843-1923). En poc temps esdevé l'editorial de més envergadura a Espanya, tant pel volum de producció i treballadors, com per la qualitat de les seves publicacions. També és la principal exportadora a Amèrica, on arriba a acords amb empreses del continent, en bona part propietat de catalans, per a actuar-ne com a sucursals. L’editorial representa un bon exemple de concòrdia entre l’art i la indústria: beneficiant-se del procés d'industrialització, amb l’ús de nous sistemes de reproducció i mecanització de la impremta tradicional, aconseguiren resultats acurats, artístics i de luxe. Entre les seves publicacions destaquen obres monumentals en diversos volums, com és la “Historia general del arte”, dirigida per Lluís Domènech i Montaner, la “Biblioteca universal ilustrada”, el “Diccionario enciclopédico hispano-americano de ciencias, artes y literatura”, la “Geografía universal” i les revistes “La ilustración artística” i “El salón de la moda”. L’editorial té diferents seus fins l'any 1879, quan Ramon Montaner encarrega la construcció d’un edifici nou al carrer Aragó de Barcelona al seu nebot, Lluís Domènech i Montaner (1849-1923).

Desapareguts els fundadors a principis dels anys vint del segle XX, l’editorial passa a mans dels hereus, Júlia Montaner de Capmany, Ricard de Capmany i Santiago Simón i, més endavant, a Ramon de Capmany i Montaner, que continuen la línia editorial dels seus antecessors. José María González Porto (1896-1975), antic corresponsal de l’empresa a l’Amèrica Llatina, va adquirir l’editorial l'any 1956. Molts anys abans havia emigrat des de Galícia a Cuba i, finalment, a Mèxic, des d’on havia construït un imperi editorial amb la creació d'empreses a diversos països d’Amèrica del Sud, entre les quals la Unión Tipográfica Editorial Hispano-Americana (UTEHA) l’any 1937. Sota la seva direcció, la Montaner y Simón publica, sobretot, diccionaris i enciclopèdies, al costat d’obres tècniques de divulgació. Pocs anys després de la mort de González Porto els hereus venen l’editorial a Tallers Offset Nerecan i, finalment, l’empresa fa fallida el 1981.

Archival history

En cessar l'activitat de Montaner y Simón l'any 1981, la documentació va començar a ser evacuada de la seu de l’editorial, possiblement per a ser eliminada. Algunes institucions i particulars van recuperar alguns conjunts d'aquesta documentació per incorporar-la als seus fons. Una part va ser aplegada per Ramon Borràs, que la va adjuntar a la seva col·lecció d'autògrafs de personalitats catalanes i actualment està custodiada a la Biblioteca de Catalunya.

Un altra part va ser recollida el 1981 per Enric Tormo Freixes i integrada a les col·leccions del Gabinet de les Arts Gràfiques, del qual en va ser el director. Finalment va ser aplegada pel Museu del Disseny de Barcelona quan aquest es va constituir incorporant els fons del Gabinet.

Immediate source of acquisition or transfer

L'any 1981 l'Ajuntament de Barcelona incorpora al Museu de les Arts Gràfiques la documentació recuperada pel seu director, Enric Tormo Freixes, a la seu de l'editorial Montaner y Simón. Després del tancament del museu, la documentació passa al Gabinet de les Arts Gràfiques i des de 2012 es custodia al Museu del Disseny de Barcelona.

Content and structure area

Scope and content

El fons recull documentació generada per l’editorial Montaner y Simón corresponent a la seva gestió comptable durant el període 1867-1948. Inclou trenta-set llibres comptables que comprenen vint-i-un llibres diari, tretze llibres majors, dos registres de girs bancaris i un diari de caixa.

Appraisal, destruction and scheduling

Tots els documents del fons són de conservació permanent.

Accruals

No es preveuen increments.

System of arrangement

Els llibres estan numerats en la seva major part, seguint la seva seqüència temporal de creació.

El fons s'ha classificat amb el següent quadre de classificació:

 1. Gestió dels recursos econòmics
  01.01 Comptabilitat general
  01.01.01 Llibres de diari
  01.01.02 Llibres de major
  01.02 Comptabilitat auxiliar
  01.02.01 Llibres d'operacions diverses

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Lliure accés, segons els termes establerts en la normativa d'accés del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, amb possibles excepcions derivades o relacionades amb l’estat de conservació, d’acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o de l’existència de dades protegides per la legislació vigent.

Conditions governing reproduction

Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel·lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol·licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Language of material

 • Spanish

Script of material

 • Latin

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

El conjunt de la documentació en general es troba en bon estat de conservació. Són una excepció dos dels llibres diaris, les condicions de conservació dels quals no permeten la seva consulta.

La manipulació dels documents es veu dificultada pel seu gran volum i pes considerable.

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Originals custodiats en el Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Existence and location of copies

Els documents del fons de l'editorial Montaner y Simón custodiats pel Museu del Disseny de Barcelona es van digitalitzar el 2016 en el marc del projecte Open Challenge de l'Ajuntament de Barcelona i són consultables en suport digital.

Related units of description

La Biblioteca de Catalunya té integrada dins la "Col·lecció d’autògrafs Ramon Borràs", documents diversos de l'editorial Montaner y Simón, que van ser recollits de la seva seu en ser tancada i que aquest col·leccionista va poder recuperar. Conté documentació administrativa, contractes, correspondència i alguns originals d’obres presentades a l’editorial. Amb inventari accessible a http://www.bnc.cat/fons/inventaris/smanuscrits/borras/borras.pdf.

Related descriptions

Publication note

BELLVER POISSENOT, L. "La editorial Montaner y Simón (1868-1981). El esplendor del libro industrial ilustrado (1868-1922)". Directora: Mireia Freixa. Tesi doctoral. Universitat de Barcelona, Departament d'Història de l'Art, 2016.

FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES. "La Montaner i Simon. Una editorial amb història" [en línia]. Dins: Fundació Antoni Tàpies. Barcelona, Fundació Antoni Tàpies, s.d. https://www.fundaciotapies.org/site/spip.php?rubrique955# [consulta 6 abril 2017].

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

AMDB

Rules and/or conventions used

Normes generals:

 • Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.

Normes de l'Ajuntament de Barcelona:

 • Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010;
 • Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.

Per als elements "Llengua", "Llengua de la descripció" i "Cultura" s'ha utilitzat:

 • ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève: ISO, 2002.

Per als elements "Escriptura" i "Escriptura de la descripció" s'ha utilitzat:

 • ISO 15924: information and documentation : codes for the representation of names of scripts. Genève: ISO, 2004.

En la informació de l'element títol, s’ha utilitzat lletra cursiva quan es tracta de títols formals.

Status

Final

Level of detail

Full

Dates of creation revision deletion

Inventari, agost 2012. Descrit a nivell d'unitat documental, abril 2017.

Language(s)

 • Catalan

Script(s)

 • Latin

Sources

EVA, R.; HOMS, N.; SELLARÈS, M. La Montaner i Simón: una editorial amb història. Barcelona: Fundació Antoni Tàpies, 2010.

TAULÉ TELLO, A. "L'organització dels arxius històrics d'empresa: anàlisi de la funció comptable". Lligall, núm. 10, 1995, pp. 91-103.

Archivist's note

Descrit a nivell d'unitat documental simple per Montse Peris.

Digital object (External URI) rights area

Digital object (Reference) rights area

Digital object (Thumbnail) rights area

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places