Fons 3-641 - Maria Verdaguer

Original Objecte digital not accessible

Codi de referència

ES MDB 3-641

Títol

Maria Verdaguer

Data(es)

  • 1914 / 1987 (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

8 Capses

Nom del productor

(1893 / 1994)

Història biogràfica

El 1914, Maria Verdaguer Massana i Pio Vall Amblàs van fundar l’empresa Corsés Maria – Pio Vall, la primera empresa espanyola dedicada a la cotilleria i a la roba interior.

L’empresa va començar produint cotilles, sostens i faixes ventrals, distribuint els seus productes també fora d’Espanya. El taller de confecció estava situat a Tona (Barcelona). L'empresa va anar creixent però malgrat això, després de la guerra civil espanyola, es va acabar dividint en tres: Mariver, Artesanía Pio Vall i Géneros de Punto Pio Vall.

Més tard, van adquirir nova maquinària i van ampliar el negoci llogant una altra botiga a Barcelona i obrint-ne una de nova a Palma de Mallorca. Corsés Maria - Pio Vall va ser una empresa familiar. Felip Vall, el seu fill, que amb el temps es va convertir en un gran decorador i dibuixant, va portar gran part d'aquesta botiga de Palma i va participar en el negoci fent dissenys de brodats i dibuixos per a estampats.

Amb els anys, l’empresa va haver de reinventar-se i adaptar-se a les necessitats de cada moment, fabricant complements i centrant-se en la confecció de roba exterior de dona. Durant els últims anys d’existència, es van especialitzar en bruses, i de fet la botiga de Barcelona es va conèixer com «la casa de les bruses».

L'empresa va patentar diversos models de peces de roba: els primers models de sostenidors sota el nom de Pio Vall vora l'any 1940 i, posteriorment, ja trobem patents de sostenidors i cotilles sota el nom de Maria Verdaguer. Ella va inventar l’anomenat “sostén globo”, un patró que arrodonia la forma del bust femení. També va patentar diversos models de cotilles i un sistema per poder treure'n les barnilles.

El 1987, després d’una trajectòria de més de setanta anys, el negoci va tancar.

Nom del productor

(1887 /)

Història biogràfica

Nom del productor

(1916 / 1987)

Història administrativa

Institució arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

El fons Maria Verdaguer s’integra en el Museu del Disseny l’any 2020 amb la donació de Maria Pilar Vall Hom.

Abast i contingut

El fons conté la documentació generada per l’activitat de l’empresa Confecciones Mariver al llarg de la seva trajectòria durant setanta dos anys.

El fons compta amb documents relacionats amb la gerència de l’empresa, la gestió de recursos humans i econòmics, la gestió del patrimoni, la gestió comercial i la producció i confecció de peces. Hi ha documents administratius, mostraris, dibuixos dels dissenys, targetes, catàlegs, fullets i retalls de premsa, a més de diferents patents industrials amb models registrats, com el famós “sostenidor globus” de 1919.

El fons també conté plantilles de peces de roba, bosses de la botiga i envasos per a productes.

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

El fons s’organitza a partir del següent quadre de classificació:

• Direcció general i gerència
• Projecció pública i relacions externes
• Gestió dels recursos humans
• Gestió dels recursos econòmics
• Gestió del patrimoni
• Proveïment de materials
• Gestió comercial
• Producció
• Recursos d’informació

Condicions d'accés

Lliure accés, segons els termes establerts en la normativa d'accés del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, amb possibles excepcions derivades o relacionades amb l’estat de conservació, d’acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o de l’existència de dades protegides per la legislació vigent.

Condicions de reproducció

Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel·lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol·licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Idioma del material

  • espanyol

Escriptura dels documents

  • llatí

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

MDB

Regles o convencions

  • Normes generals: Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.

  • Normes de l'Ajuntament de Barcelona: Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010; Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.

  • ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève : ISO, 2002.

  • Information and documentation : codes for the representation of names of scripts : ISO 15924 = Information et documentation. Codes pour la représentation des noms d'écritures. Genève : ISO, 2004.

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Parcial

Dates de creació revisió eliminació

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

  • llatí

Fonts

Figueras, Rosa, Inventari del fons de sostenidors i roba interior femenina de Pio Vall “Corsés María” i “Confecciones María” (1915-1940), Datatextil, núm 40, 2020.

Puigferrat, Carles. Lieopart, Anna. Felip Vall i Verdaguer (1916-2012). Esbós biogràfic. Llibre de Tona 2016. Ajuntament de Tona. Pàgs. 37 a 47.

Vall Hom, Pilar, Una dona d’empenta. Maria Verdaguer Massana i la creació dels sostenidors globus, Tona, Llibre de Tona, pp.48-57, 2018.

Area de drets Objecte digital (Exemplar original)

Area de drets Objecte digital (Referència)

Area de drets Objecte digital (Thumbnail)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats