Fons 3-656 - Montserrat Guardiola

Original Objecte digital not accessible

Codi de referència

ES MDB 3-656

Títol

Montserrat Guardiola

Data(es)

  • 1956 / 2000 (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

3 Capses

Nom del productor

(1936 /)

Història biogràfica

Montserrat Guardiola i Farrés (Barcelona, 1936) és un dels màxims exponents de la renovació de la joieria catalana durant la segona meitat del segle XX, com a membre d’un corrent que va considerar la joia com a peça d’art i va introduir materials menys ostentosos però de més valor simbòlic.

Amb estudis previs de música, pintura, dibuix i modelatge, va començar la seva formació com a joiera al taller de Josep Maria Tunyi. Entre 1958 i 1966 la va completar a París, Barcelona, Pforzheim i Düsseldorf. Va obrir el seu propi taller a Barcelona el 1966 i, posteriorment, dues botigues (1984 i 1987). Ha estat membre fundador d’Orfebres FAD, entitat que va presidir els 4 primers anys.

Durant els Jocs Olímpics del 1992 va realitzar diversos encàrrecs per a diferents institucions oficials. El 1996 va col•laborar amb Ramon Oriol i Teresa Casanovas en el disseny de col•leccions de joieria per a diversos fabricants espanyols.

Entre 1971 i 1998 va realitzar més de 30 exposicions de la seva obra a diverses ciutats (Barcelona, Madrid, Nova York, Tòquio, Munic, París o Milà, entre d’altres).

Institució arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

El fons Montserrat Guardiola s'integra al Museu de Disseny de Barcelona amb la donació de Montserrat Guardiola l'any 2020.

Abast i contingut

El fons està integrat per més de 400 dibuixos originals dels seus dissenys com a joiera i orfebre i prop de 200 positius fotogràfics de les seves peces i les seves botigues. El fons es completa un recull de premsa (1970-1992), informació sobre les seves exposicions i correspondència.

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

Condicions d'accés

Condicions de reproducció

Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel•lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol•licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Idioma del material

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

MDB

Regles o convencions

Normes generals: Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.

Normes de l'Ajuntament de Barcelona: Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010; Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.

ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève : ISO, 2002.

Information and documentation : codes for the representation of names of scripts : ISO 15924 = Information et documentation. Codes pour la représentation des noms d'écritures. Genève : ISO, 2004.

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació revisió eliminació

Data de creació: 16 de juny de 2022.

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

  • llatí

Fonts

Area de drets Objecte digital (Exemplar original)

Area de drets Objecte digital (Referència)

Area de drets Objecte digital (Thumbnail)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats