Fons 3-463 - Ramon Rigol

Original Objecte digital not accessible

Codi de referència

ES MDB 3-463

Títol

Ramon Rigol

Data(es)

  • 1921 / 1967 (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

Projectes amb dibuixos i plànols (720 conjunts); dibuixos artístics (70 unitats)

Nom del productor

(1892 / 1977)

Història biogràfica

Ramon Rigol i Font va néixer a Barcelona l’any 1892. Va cursar ensenyaments artístics a l’Escola de Belles Arts Llotja, essent deixeble de Josep Pascó i Mensa.

L’any 1911 va rebre el premi extraordinari a la VI Exposició Internacional d’Art de Barcelona, amb els dibuixos Els amors de Pierrot i Mascarada. El mateix any va decorar la sala de l’Associació d’Alumnes de l’escola de Belles Arts.

El 1912 va ser premiat per un plafó decoratiu al Círculo de Bellas Artes de Madrid

El 1912 va guanyar el primer premi en el Concurs d’ex-libris organitzat pel FAD.

La seva relació amb el Cercle Artístic de Barcelona es va allargar durant tres dècades. En la seva faceta com a cartellista, va participar en el concurs promogut pel Cercle Artístic entre els seus socis, per portar a terme el cartell que anunciava el ball de disfresses de l’entitat. Va guanyar l’edició de 1912, de 1916 i va presentar-se en l’edició del 1919. El 1917 es va encarregar, per concurs, de la decoració del local de l’entitat. El 1919 se li va concedir la Medalla d’Or del Cercle Artístic i el 1921 se li concedeix una beca per a estudiar a Viena. L’any 1936 va ocupar la vicepresidència de l’entitat.

El 1916 va ser primer premi en el Concurs d’Acadèmies i en el de carrosses de carnaval, de l’Ajuntament de Barcelona.

L’any 1917 participà en la il·lustració del llibre de Jacint Verdaguer La Malehida, edició en cinc llengües del Cant IV del poema Canigó, amb tres dibuixos d’imatges fantàstiques per a tres episodis del mateix.

El 1925 participà a l’Exposició de les Arts Decoratives de París, en l’estand presentat pel FAD a la Galerie Dominique, aportant mobiliari.
En motiu de l’Exposició Universal de Barcelona de 1929, Ramon Rigol va participar en l’execució de projectes d’estands expositius per a cases comercials com Hispano Suiza, Seix Barral, Riviere, Viuda e Hijos de J. Trías o Prats i Fatjó.

En el I Saló d’Artistes Decoradors del FAD de 1936 presentà el moblament i decoració d’una sala d’estar.

Va viatjar per Europa, estudiant a Londres, Berlin, Dresden, Brussel·les, Roma, París, Constantinopla.

Realitzà pintura mural i al cavallet i participà en exposicions col·lectives.

Va estar vinculat a l’Escola del Treball de la Diputació de Barcelona des de l’any 1939, on va exercir com a professor de dibuix, projectes i ebenisteria. Va tenir responsabilitat com a subdirector i responsable de l’assessoria artística.

Com a decorador tenia estudi propi, ubicat a l’avinguda Diagonal, número 389, a l’edifici de Can Parellada, propietat de Lluís Pericas.

Va efectuar projectes de decoració per a diversos destinataris. Entre els clients particulars destaquen Francesc Cambó, Adolf Florensa, les famílies Salvat, Godó, Riviere, Massó i altres. Va treballar per a empreses, entre les que destaquen les del sector editorial (Salvat Editores, La Vanguardia, Seix-Barral); per entitats recreatives i culturals (Gran Teatre del Liceu, Reial Círcol Artístic, Escola del Treball, Tenis de Barcelona); organismes polítics i militars (Capitania General de Barcelona, Govern Militar de Barcelona, Govern Civil de Barcelona) i botigues, especialment d’articles de luxe (Joieria Oriol, Joieria Roca, Santa Eulalia).

Va morir a Barcelona el 9 de maig de 1977.

Institució arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

Abast i contingut

El fons dóna testimoni de l’activitat professional de Ramon Rigol com a decorador d’interiors i dissenyador de mobles. Comprèn 26 arxivadors i 25 carpetes de dibuixos i plànols, 309 plànols 1:1 i 17 documents textuals.

El fons comprèn dos blocs principals de documentació: en primer lloc, i amb un volum molt reduït, la que fa referència a la seva vida personal, l’època formativa i la relacionada amb la seva activitat en l’Escola del Treball.

El gruix del fons el composa el segon bloc, relacionat amb la seva activitat professional com a interiorista. Comprèn fonamentalment projectes d’interiorisme, moblament i decoració, amb esbossos i plànols, per a clients de diverses característiques (empreses, botigues, entitats culturals i administratives i clients particulars). Dins d’aquest bloc destaca un conjunt nombrós de plànols a mida real de mobles i objectes decoratius.

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

Condicions d'accés

Lliure accés, segons els termes establerts en la normativa d'accés del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, amb possibles excepcions derivades o relacionades amb l’estat de conservació, d’acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o de l’existència de dades protegides per la legislació vigent.

Condicions de reproducció

Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel·lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol·licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Idioma del material

Escriptura dels documents

  • llatí

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

AMDB

Regles o convencions

"Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.

Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010; Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.

ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève : ISO, 2002.

Information and documentation : codes for the representation of names of scripts : ISO 15924 = Information et documentation. Codes pour la représentation des noms d'écritures. Genève : ISO, 2004."

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació revisió eliminació

Data de creació: 5 de juliol de 2022.

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

  • llatí

Fonts

Area de drets Objecte digital (Exemplar original)

Area de drets Objecte digital (Referència)

Area de drets Objecte digital (Thumbnail)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats