Fons 3-617 - Ricard Giralt Miracle

Original Objecte digital not accessible

Codi de referència

ES MDB 3-617

Títol

Ricard Giralt Miracle

Data(es)

 • 1888 / 2000 (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

76 Capses amb documents textuals, gràfics i fotografies; 2 Calaixos de planera

Nom del productor

(1911 / 1994)

Història biogràfica

Ricard Giralt Miracle (Barcelona, 1911-1994), dissenyador gràfic, tipògraf i impressor, va aprendre a dibuixar amb el seu pare, Francesc Giralt, destacat gravador litògraf.

La seva trajectòria professional va començar a l'estudi Indústries Gràfiques Seix i Barral. Paral•lelament, va alternar aquesta feina amb els estudis de dibuix i pintura a l’Escola de la Llotja.

El 1947 va fundar Filograf. Institut d’Art Gràfic. En aquest estudi, Giralt Miracle es va desenvolupar com a grafista, impressor i com a tipògraf, promovent una renovació en aquest darrer àmbit amb la creació de diversos alfabets, com el Gaudí o el Xènius.

El 1953 va crear l'editorial PEN (Producciones Editoriales del Nordeste), amb Juan Eduardo Cirlot com assessor. Tot i així, encara que alguns dels llibres que van publicar van ser distingits per l'Instituto Nacional del Libro Español, aquesta iniciativa no va tenir èxit.

Al llarg de la seva trajectòria professional, va col•laborar amb diversos editors i editorials: Josep Janés i Olivé, Lluís Miracle, l’Editorial Aymà, Rosa Regàs (per a qui va dissenyar portades de La Gaya Ciencia), Ediciones Destino, Ediciones Omega o la Editorial Noguer.

Des de Filograf va realitzar treballs tant de disseny com d’impressió per a empreses com la Fira de Barcelona, la Fundición Tipogràfcia Neufville o la Hispano Olivetti i per a professionals com el dissenyador Santiago Pey, l’arquitecte Antoni de Moragas, el fotògraf Oriol Maspons o l’artista Modest Cuixart, per els qui va realitzar papereria, catàlegs d’exposicions i altres elements de comunicació.

Ricard Giralt Miracle va rebre nombrosos premis i reconeixements com el Premi Delta d'Or de l'ADI-FAD per l'alfabet Gaudí, la Medalla d'Or del FAD, el Graphic Design Excellence Award de l'ICOGRADA o el Premio Nacional de Diseño del 1990.

Institució arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

Abast i contingut

El fons conté la documentació generada per Ricard Giralt Miracle en el decurs de la seva activitat com a il•lustrador, dissenyador gràfic i tipògraf.

El gruix més important del fons està constituït per la seva activitat i producció a Seix i Barral, Filograf i PEN. Una part de la documentació comprèn dissenys i creacions realitzats tant per a editorials com per a artistes i particulars: llibres, invitacions, targetes, cartells, catàlegs i plaquetes. L’altra part conté material de difusió, comunicació i imatge gràfica de particulars, entitats, institucions i empreses.

El fons inclou documents relacionats amb la creació d’alfabets i tipografies com els Gaudí, Xenius, Pompeia i Maryland: dibuixos, croquis, esbossos, maquetes, proves, etc.

També compta amb un petit gruix de documents relacionats amb el seu pare, Francesc Giralt.

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

El fons s’organitza a partir de la següent classificació:

 • Activitat personal i familiar
 • Activitat professional
 • Relacions externes
 • Activitat associativa i política
 • Activitat de representació
 • Recursos d’informació

Condicions d'accés

Lliure accés, segons els termes establerts en la normativa d'accés del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, amb possibles excepcions derivades o relacionades amb l’estat de conservació, d’acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o de l’existència de dades protegides per la legislació vigent.

Condicions de reproducció

Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel•lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol•licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Idioma del material

 • anglès
 • català
 • espanyol

Escriptura dels documents

 • llatí

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

A l’Arxiu de la Universitat de Barcelona es conserva documentació de Ricard Giralt Miracle: https://mdc.csuc.cat/digital/collection/RGM/search

Descripcions relacionades

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

MDB

Regles o convencions

 • Normes generals: Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.

 • Normes de l'Ajuntament de Barcelona: Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010; Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.

 • ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève : ISO, 2002.

 • Information and documentation : codes for the representation of names of scripts : ISO 15924 = Information et documentation. Codes pour la représentation des noms d'écritures. Genève : ISO, 2004.

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació revisió eliminació

Idioma(es)

 • català

Escriptura(es)

 • llatí

Fonts

Giralt Miracle, Ricard i Pilar Vélez: Diàlegs a Barcelona, Ajuntament de Barcelona, 1992.

Martín Montesinos, José Luis: Ricard Giralt Miracle : el diálogo entre la tipografía y el diseño gráfico, Campgràfic , 2008.

Vélez, Pilar; Oliva, Víctor: Àlbum RGM: Ricard Giralt Miracle a través del seu arxiu, Ajuntament de Barcelona, Museu del Disseny, 2022.

Area de drets Objecte digital (Exemplar original)

Area de drets Objecte digital (Referència)

Area de drets Objecte digital (Thumbnail)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats