Rigalt, Granell y Cía.

Àrea d'identificació

Tipus d'entitat

Organisme

Forma autoritzada del nom

Rigalt, Granell y Cía.

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Forma(es) normalitzada del nom, d'acord a altres regles

Altra(es) forma(es) del nom

 • Rigalt, Granell i Cia.
 • Rigalt, Granell & Cía.
 • Rigalt, Granell & Cia.
 • Rigalt, Granell y Compañía
 • Rigalt, Granell i Companyia
 • Rigalt, Granell & Compañía
 • Rigalt, Granell & Companyia
 • Rigalt y Granell
 • Rigalt i Granell
 • Rigalt & Granell

Identificadors per a organismes

Àrea de descripció

Dates d'existència

1903 / 1923

Història

El taller de vitralleria Rigalt, Granell y Cía., era un dels més destacats de Catalunya per la magnitud de la seva obra i per la gran qualitat tècnica de les seves peces.

Aquesta empresa barcelonina es va crear l’any 1890 amb el nom comercial d’Antoni Rigalt y Cía. fruit de l’associació entre l’artista vitraller Antoni Rigalt i Blanch i la família Granell (en Jeroni, la seva mare i les seves dues germanes, excepte amb en Jeroni Granell i Mundet perquè en el moment de la creació de la societat ja havia mort). Posteriorment, entre els anys 1903 i 1923 es va dir Rigalt, Granell y Cía. En aquest període s’incorpora José María Bartomeu Baró i abandona la societat tota la família Granell, excepte en Jeroni F. Granell, encara que seguiran rebent part dels beneficis de l’empresa al llarg dels anys. El canvi de nom es deu a que, malgrat que en un principi la família Granell era exclusivament sòcia capitalista de l’empresa i l’Antoni Rigalt s’encarregava de la gestió integral del taller, a partir de 1903, en Granell i en Bartomeu prenen les regnes de la gerència, deixant a l’Antoni Rigalt exclussivament la direcció artística del taller.

Antoni Rigalt, era l’artista artesà de l’empresa. Format a la Llotja com a dibuixant, professionalment ja havia treballat en obres importants abans d’associar-se amb en Granell i Bartomeu; de fet, ja era col·laborador habitual en les obres de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Jeroni F. Granell i Manresa era arquitecte i compaginava la seva carrera amb l’empresa de vitralls, de la qual en un principi n’era solament soci inversor, però poc a poc s'hi va anar vinculant més, fins que l'any 1914, a la mort d’en Rigalt, es farà càrrec de l’empresa abandonant, fins i tot, la seva feina com arquitecte. El tercer soci, Josep Bartomeu, és el més desconegut de tots tres. Cunyat d’en Granell, tenia un paper dins de la societat com a inversor. L’any 1915 s’incorpora a l’empresa Lluís Rigalt, a la mort del seu pare Antoni, fins el 1922 en que l’abandona.

A partir de 1923, Jeroni Granell Bartomeu (1892-1973), fill de Jeroni F. Granell Manresa, s’incorpora a la societat com a conseqüència de la marxa de Lluís Rigalt de l’empresa i aquesta passa a dir-se Granell i Cia. Se’n fa càrrec a partir del 1931, arrel de la mort del seu pare.

El taller estava situat al carrer Enric Granados, 46, fent cantonada amb la botiga, que tenia l’entrada pel carrer Mallorca, 219.

Aquesta empresa va ser una de les impulsores de la creació de noves vidrieres modernistes. De l’obrador d’aquest taller van sorgir algunes de les obres en vidre més importants del modernisme català, com les executades pel Palau de la Música Catalana, la Casa Lleó Morera a Barcelona o la Casa Navàs de Reus, totes obres de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, entre moltes altres.

Portà a terme també un gran nombre de restauracions de vitralls, com els de la Catedral de Lleó o del monestir de Santes Creus.

En els dissenys de les obres dutes a terme per aquest taller van col·laborar grans artistes, com Joaquim Mir, Josep Renom o Apel·les Mestres. Els arquitectes contemporanis de més renom els encarregaven la fàbricació dels vitralls per embellir les seves construccions. Treballaren en les obres de Lluís Domènech i Montaner, Enric Sagnier, August Font i Carreres, entre molts d'altres.

Encara que la majoria de les obres sortides d’aquest taller eren encàrrecs per a edificis de la ciutat de Barcelona, també reben comandes de la resta de Catalunya, algunes de diferents indrets d’Espanya i, fins i tot, de l’estranger, sobretot per l’Amèrica del Sud.

Llocs

Carrer Mallorca, 261. Barcelona
Carrer Mallorca, 219. Barcelona
Carrer Enric Granados, 46. Barcelona

Estatus jurídic

Funcions, ocupacions i activitats

Taller de disseny i fabricació de vitralls. Aquest taller va treballar en tots els àmbits del vitrall i els seus usos més variats, des de tancaments en finestres, portes o claraboies, fins a la seva incorporació a objectes de tot tipus, com a mobles, fanals o anuncis.

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura/genealogia interna

Context general

L’art dels vitralls històricament ha estat vinculat en gran mesura a l’arquitectura religiosa i també, encara que en menor nombre a l’arquitectura civil d’edificis públics. Això canviarà a partir del darrer terç del segle XIX.

L’empresa Rigalt, Granell y Cía. sorgeix en aquest moment en que la classe burgesa emergent del període demana l’ús de vitralls ornamentals en els seus habitatges privats, cosa que farà que es desenvolupin noves tècniques i sobretot noves iconografies mai abans emprades per a la confecció de vitralls, que s’han d’adequar a funcions inèdites fins aquell moment. La casa Rigalt, Granell y Cía., fou una de les empreses de vitralls mes importants d’aquell període.

Àrea de relacions

Organisme relacionat

Antoni Rigalt y Cía. (1890 / 1903)

Identifier of related entity

MDB0027

Tipus de relació

temporal

Dates de la relació

1903

Descripció de la relació

Predecessor-Successor

Organisme relacionat

Granell y Cía. (1923 / 1984)

Identifier of related entity

MDB0028

Tipus de relació

associativa

Dates de la relació

1923

Descripció de la relació

Predecessor-Successor

Organisme relacionat

Granell, Jeroni F. (1867 / 1931)

Identifier of related entity

MDB0009

Tipus de relació

associativa

Dates de la relació

1903 / 1923

Descripció de la relació

Empresa-Propietari

Organisme relacionat

Rigalt, Antoni (1850 / 1914)

Identifier of related entity

MDB0008

Tipus de relació

associativa

Dates de la relació

1890 / 1914

Descripció de la relació

Empresa-Propietari

Access points area

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Occupations

Àrea de control

Authority record identifier

MDB0013

Identificador de la institució

MDB

Regles o convencions

ISAAR(CPF), 2a ed. (2004)

Estat d'elaboració

Fi

Nivell de detall

Complet

Dates de creació, revisió i eliminació

Creació 9 agost 2012
Revisió 7 novembre 2014

Idioma(es)

 • català

Escriptura(es)

 • llatí

Fonts

Casanova, Rossend (2011). “Donación del Archivo Rigalt y Granell al DHUBdoc”. En: Revista de l’estudi del moble. Nº13, 18-19

Gil Farré, Núria (2006). “Dissenys i dissenyadors de vitrall domèstic de la casa Rigalt, Granell & Cia”. Actes de les Jornades internacionals sobre Espais Interiors. Casa i Art. (del segle XVIII al XXI), Perpinyà 26 de gener de 2006, Barcelona 27 i 28 de gener de 2006. 2007

Miscel·lània en homenatge a Joan Ainaud de Lasarte. Barcelona : Museu Nacional d'Art de Catalunya : Publicacions de l'Abadia de Monserrat [etc.], 1998-1999. 2 v. (Biblioteca Abat Oliba. Sèrie il·lustrada ; 14-15) ISBN 8478269649

Notes de manteniment

 • Portaretalls

 • Exporta

 • EAC

Matèries relacionades

Llocs relacionats