Fons 3-512 - Rubí Industrial

Original Objecte digital not accessible

Codi de referència

ES MDB 3-512

Títol

Rubí Industrial

Data(es)

  • 1855 / 1932 (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

4 Registres; 9 Documents textuals; 5 Mostres de teixit (741 unitats reprogràfiques)

Nom del productor

(1855 / 1932)

Història administrativa

S. A. Rubí Industrial fou una empresa, amb seu al municipi de Rubí (Vallès Occidental), on ocupà l'edifici actualment conegut com "L'Escardívol". Dedicada a la fabricació de productes per al blanqueig, el tenyit, l'aprest i l'acabat per a teixits de llana, cotó i seda, va romandre activa entre els anys 1921 a 1934.

Institució arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

Abast i contingut

El fons comprèn documents de producció de l'empresa de productes de blanqueig, tenyit o acabats de teixits Rubí Industrial. Comprèn quatre llibres de registre i nou documents textuals amb fórmules d'elaboració de tints, així com mostres de teixit amb proves de tintura. L'abast cronològic va de 1855 a 1932, encara que un dels registres, datat en el període 1855-1891 i escrit en francès, no coincideix exactament amb el període d'activitat de l'empresa i possiblement té un origen diferent. Els llibres de registre donen testimoni de les fórmules de tints utilitzades industrialment, dels tipus de tints utilitzats i de les seves aplicacions als processos tèxtils de l'època.

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

Tres dels quatre documents donats, llibres de registre manuscrits, contenien al seu interior fitxes i fulls solts amb fórmules i també mostres de teixit intercalades entre les seves pàgines. Per procedir a la seva descripció es van tractar les fitxes, fulls i mostres de teixit independents com a parts del llibre de registre on havien estat trobades, donant lloc a la descripció de tres unitats compostes. El fons es va ordenar cronològicament.

Condicions d'accés

Lliure accés, segons els termes establerts en la normativa d'accés del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, amb possibles excepcions derivades o relacionades amb l’estat de conservació, d’acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o de l’existència de dades protegides per la legislació vigent.

Condicions de reproducció

Qualsevol persona pot obtenir reproduccions dels documents que siguin de lliure accés sempre que aquest no estigui limitat per l’estat de conservació, per acords presos amb el donant en el moment de l’ingrés o per l’existència de dades protegides per la legislació vigent. La reproducció es farà d’acord a l’establert en la Llei de Propietat Intel·lectual en els documents en que aquesta sigui d’aplicació. Per a la reproducció de qualsevol tipus de document, tant per a ús privat com públic, es requereix la sol·licitud prèvia de l'interessat i l'autorització expressa i per escrit del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona.

Idioma del material

Escriptura dels documents

  • llatí

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

AMDB

Regles o convencions

"Norma de descripció arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Subdirecció General d'Arxius, 2007.

Manual d’indexació de descriptors onomàstics i geogràfics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2010; Manual del mètode de descripció del sistema AIDA. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal, 2003.

ISO 639-1:2002. Codes for the representation of names of languages − Part 1: Alpha-2 code. Genève : ISO, 2002.

Information and documentation : codes for the representation of names of scripts : ISO 15924 = Information et documentation. Codes pour la représentation des noms d'écritures. Genève : ISO, 2004."

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació revisió eliminació

Data de creació: 5 de juliol de 2022.

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

  • llatí

Fonts

Area de drets Objecte digital (Exemplar original)

Area de drets Objecte digital (Referència)

Area de drets Objecte digital (Thumbnail)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats